Seceta creează probleme în navigaţia pe Dunăre
Din cauza secetei debitul Dunării este la 70% din media multianuală lunară. Incendiile de pădure şi mirişte sunt de asemenea favorizate de secetă.
24 Iulie 2012, 09:05
Temperaturile extreme şi lipsa precipitaţiilor persistă în Romania, creând dificultăţi din ce în ce mai mari.
Incendiile, culturile compromise şi dificultăţile la navigaţia pe Dunăre sunt numai o parte dintre problemele înregistrate.
Autorităţile promit subvenţionarea energiei electrice necesare irigaţiilor, distribuirea de apă în localităţile unde alimentarea este întreruptă mai multe ore pe zi şi intervenţia în cazul în care traficul pe Dunăre va fi blocat.
Seceta este cauza pentru care debitul Dunării a scăzut, înrăutăţind condiţiile de navigare.
Valoare sa este acum de 3.700 metri cubi pe secundă, adică 70% din media multianuală lunară.
Debitul Dunării va continua să scadă marţi şi miercuri, pe două sectoare: Calafat - Corabia şi Cernavodă - Tulcea, avertizează hidrologii.
Vor exista apoi creşteri de debit, dar în luna august se estimează că media va fi sub cea a lunii iulie, ne-a precizat Daniela Rădulescu de la Institutul Naţional de Hidrologie.
În ce priveşte culturile agricole, producătorii spun că peste 40% din producţia de porumb este deja compromisă şi că recolta de grâu a avut şi ea mult de suferit.
Guvernul intenţionează să subvenţioneze toată energia necesară irigaţiilor, iar detaliile unui program pentru combaterea secetei va fi anunţat marţi.
Pe de altă parte, au izbucnit incendii în 12 judeţe, care se extind cu repeziciune din cauza vântului puternic şi a vegetaţiei uscate.
În judeţul Harghita au fost mistuite de flăcări în această lună 300 de hectare de pădure şi vegetaţie uscată şi s-au produs 30 de incendii, ultimele chiar luni seară.
Pompierii se luptă în continuare să le stingă, transmite corespondentul RRA din zonă, Angela Bârsan.