Scutul antirachetă - "o cupolă în faţa terorismului"
Directorul SRI a declarat la România Actualităţi că scutul antirachetă protejează, dar nu fereşte România de terorism.
Articol de Bogdan Mihai, 12 Februarie 2010, 16:09
Invitat la Radio România Actualităţi, directorul SRI, George Cristian Maior, a afirmat că ameninţările la adresa securităţii s-au schimbat, responsabilii în domeniu fiind puşi în situaţia de a formula răspunsuri adecvate altor ameninţări decât cele clasice.
"Suntem în secolul XXI. Ameninţările şi riscurile s-au transformat fundamental în ultimii 20 de ani. Ele sunt mult mai dinamice.
"Există riscuri şi ameninţări care se împletesc, terorism cu crimă organizată, de exemplu, cu ameninţări de natură, sau vulnerabilităţi de natură financiară, economică", a declarat George Cristian Maior.
În legatură cu propunerea Statelor Unite ale Americii de a include România în programul scutului antirachetă, directorul SRI a apreciat acest lucru ca fiind o evoluţie semnificativă din punct de vedere a creşterii securităţii naţionale.
"Eram descoperiţi, din acest punct de vedere şi acest lucru închide, dacă vreţi, o cupolă, în sens abstract, dar şi în sens tehnologic concret asupra României în faţa acestei ameninţări.
"Deci, închidem o problemă, care există şi va exista în mod real din punct de vedere al ameninărilor la adresa securităţii noastre naţionale", a declarat directorul SRI.
Audio: Ascultaţi aici interviul integral cu directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior.
Întrebat dacă România s-ar putea confrunta cu ameninţări teroriste, până în 2015, când ar urma să devină operaţionale elemente ale scutului antirachetă care vor fi amplasate pe teritoriul naţional, George Cristian Maior a apreciat că ţara noastră nu se situează în afara sferei de riscuri şi ameninţări, cu care se confruntă şi alte state ale Alianţei Nord-Atlantice, fie că găzduiesc sau nu scutul american.
"Potenţialul unor ameninţări există, indiferent de apariţia sau de dezvoltarea scutului antirachetă pe teritoriul României. Problema este de a putea anticipa asemenea evenimente, de a le putea contracara", a apreciat George Cristian Maior.
Referitor la neutralitatea şi independenţa serviciului în timpul alegerilor prezidenţiale, directorul SRI a declarat că serviciul a privit detaşat competiţia politică, menţionând că nu au existat presiuni de fond, activitatea SRI desfăşurându-se "în parametrii normali, fireşti".
Totuşi, George Cristian Maior a declarat că "la nivelul retoricii şi al discursului politic poate că uneori am resimţit o anumită presiune legată de momentele mai fierbinţi ale unor asemenea evenimente".
Citiţi aici transcrierea integrală a interviului cu Directorul Serviciului Român de Informaţii.