Scumpirea alimentelor, realitate statistică
Toate mărfurile alimentare din România, cu excepția cartofilor și a citricelor, au fost mai scumpe în decembrie față de aceeași lună a anului 2019, arată datele oficiale.

Articol de Radiojurnal, 14 Ianuarie 2021, 13:21
Toate mărfurile alimentare din România, cu excepția cartofilor și a citricelor, au fost mai scumpe în decembrie față de aceeași lună a anului 2019, arată datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică.
Cel mai mult într-un an s-au scumpit fasolea - cu 18%, uleiul - aproape 8 procente, făina și fructele proaspete - 7%. Au crescut, dar cu procente mai mici, și prețurile la carne, pâine, mălai, zahăr și brânză.
Dintre produsele nealimentare, cel mai mult s-a scumpit de-a lungul anului trecut tutunul - peste 8%, urmat de confecții, tricotaje, încălțămintea din piele, mașinile de spălat, articolele de igienă, cosmeticele și energia termică.
Au fost însă și ieftiniri: la combustibili - aproape 7 procente și la gaze - 2,2%.
În fine, la categoria servicii, cele mai mari creșteri de prețuri au fost la cele poștale - peste 12 procente și la transportul aerian - 10 procente, și nu au existat ieftiniri.