Şcolile, verificate după începerea cursurilor
Sute de elevi botoşăneni vor începe noul an şcolar în şcoli insalubre, cu igrasie, fără canalizări şi fără apă curentă.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 10 Septembrie 2012, 11:17
37 de unităţi de învăţământ din mediul rural din judeţul Botoşani, toate fără autorizaţie sanitară de funcţionare, îşi aşteaptă elevii la cursuri pe 17 septembrie. Mai grav este că unele nici nu au solicitat acest document. Acestora li se adaugă alte 18 unităţi afectate de grindină, pentru care Ministerul Educaţiei nu a alocat fondurile pentru reparaţii.
Inspectorii sanitari vor verifica unităţile de învăţământ în perioada 18 - 27 septembrie, după ce elevii încep cursurile, cu toate că acţiunile ar fi fost mai eficiente înainte de începerea anului şcolar. Vor fi verifiate şi internatele, dar şi cabinetele şcolare, condiţiile igienico-sanitare din sălile de clasă, dar şi din incinta unităţii şcolare, dotarea cu mobilier adecvat, dacă iluminatul este suficient, natural şi artificial şi dacă microclimatul este corespunzător.
Vor fi inspectate şi laboratoarele, sălile de sport şi atelierele şcolare, sursele de apă şi grupurile sanitare, sistemul de canalizare a apelor uzate menajere, dar şi blocurile alimentare din cămine şi internate. De asemenea, inspectorii vor verifica daca angajaţii, inclusiv dascălii, au efectuat controalele medicale periodice.
Dupa consumarea tuturor etapelor de ocupare, 30 de catedre au rămas vacante şi vor fi ocupate, cel mai probabil, de cadre didactice pensionate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, posturile care au rămas libere vor putea fi folosite la nivelul unităţilor de învăţământ, acolo unde există deficit de personal pe anumite discipline.
Situaţia va fi cunoscută în cursul zilei de luni, după ce directorii vor comunica situaţia de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. În continuare există un deficit de posturi pentru discipline precum chimie, fizică, biologie, istorie, geografie, însă reprezentanţii ISJ dau asigurări că situaţia va fi rezolvată.
Închiderea Şcolii Pădureni-Şendriceni a iscat nemulţumiri în rândul părinţilor. 13 mame au cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean să revină asupra deciziei şi au ameninţat că, în caz contrar, vor refuza să îşi mai trimită copiii la şcoală. La unitatea de învăţământ ridicată în urmă cu câţiva ani cu fonduri de la Banca Mondialăvor rămân 25 de copii de grădiniţă, iar cei 34 de elevi din clasele I-IV ar trebui să facă naveta la Şcoala Ghilea, aflată la o distanţă de 3,5 kilometri. Reprezentanţii ISJ au promis că vor căuta soluţii.
Suma alocată judeţului Botoşani de Ministerul Educaţiei pentru rechizite şcolare este de 718.110 lei. Numărul beneficiarilor se ridică la 27.734 de elevi, în condiţiile în care în anul şcolar trecut, de exemplu, au primit rechizite gratuite 29.000 de elevi botoşăneni.
Pentru anul şcolar 2012-2013, la nivelul judeţului Botoşani au fost constituite 228 de clase pregătitoare, dintre care 123 sunt în regim simplu, iar 105 în regim simultan, în special în mediul rural.