Afecțiunile oncologice, o problemă pentru femeile din mediul rural
Cancerul de sân, de col uterin și ovarian sunt principalele tipuri de afecțiuni oncologice pe care le au femeile din România.

Articol de Adriana Turea, 29 Aprilie 2025, 14:58
Cancerul de sân, de col uterin și ovarian sunt principalele tipuri de afecțiuni oncologice pe care le au femeile din România, iar mortalitatea depășește media Uniunii Europene. Centrul Național de Supraveghere a Bolilor Netransmisibile arată însă că incidența generală este mai scăzută, dar țara noastră se află pe ultimele locuri în blocul comunitar în ceea ce privește screeningul pentru cancerele feminine.
Reporterul Radio România Actualităţi, Adriana Turea, transmite că specialiștii care au participat marți la o masă rotundă pe tema sănătății femeii au mai identificat câteva probleme: funcționarea greoaie a programelor de prevenție pentru cancerul de sân și cel de col uterin și investițiile insuficiente în aparatură și resurse umane management.
Daniela Zob, managerul Institutului Oncologic București: Problema este în orașele mici. Problema este la sate, unde nu avem acces la diagnostic. Accesul este dificil. Sunt oameni care nu au bani de drum, darămite să își facă o investigație. Acum, din fericire, există posibilitatea de evaluare pentru o suspiciune de diagnostic oncologic și pentru pacientul neasigurat. Asta este foarte important. Chiar dacă noi nu avem în momentul acesta un plan de screening la nivel național, putem face screening decontat de Casa de Asigurări, adică, putem chema persoanele din regiune să își facă screening în centrele mari. Este decontat în cazul screening-ului de col uterin, de colorect, de sân și așa mai departe.