Școlile şi instituţiile de învăţământ cu risc seismic "vor intra, cu prioritate, într-un proces de consolidare şi reabilitare"
Guvernul urmează să analizeze un program prin care instituţiile de învăţământ cu risc seismic să fie consolidate şi reabilitate.
Articol de Petruţa Obrejan, 22 Februarie 2023, 10:49
Guvernul urmează să analizeze, astăzi, în primă lectură, un program prin care şcolile şi instituţiile de învăţământ cu risc seismic vor intra, cu prioritate, într-un proces de consolidare şi reabilitare.
În acelaşi timp, ministerul Educaţiei şi autorităţile locale trebuie să vină, până vineri, cu soluţii pentru mutarea temporară a elevilor şi începerea reparaţiilor.
Executivul va face, astăzi, şi o evaluare preliminară a legislaţiei, pentru a eficientiza procedurile legale în cazul cladirilor expuse riscului seismic.
Școlile, spitalele și clădirile publice care prezintă risc crescut în caz de cutremur trebuie reabilitate și consolidate cu prioritate, spunea premierul Nicolae Ciucă.
Și toți cei care își desfășoară activitatea în aceste instituții trebuie să fie în siguranță.
În acest sens, astăzi în atenția miniștrilor, se va afla în primă lectură un proiect de ordonanță de urgență care va permite, prin intermediul unui program guvernamental, consolidarea și reabilitarea acelor școli și instituții de învățământ cu probleme.
În acest moment, există 39 de clădiri aparținând unităților de învățământ încadrate în categoria de risc seismic 1, iar în 21 dintre acestea se desfășoară în prezent activități școlare. 15 au destinația fie de săli de clasă, laboratoare, cămine, fie de săli de sport.
Nicolae Ciucă: Obiectivele prioritare în acest moment sunt școlile și celelalte clădiri unde se desfășoară procesul de învățământ, precum și spitalele și clădirile publice unde își desfășoară activitatea un număr mare de persoane.
Astăzi se va face și o primă evaluare a cadrului legislativ pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse riscului seismic.
De asemenea, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, spunea că astăzi ar urma să fie prezentate în ședința cabinetului și concluziile evaluări realizate de cei doi experți trimiși în județul Gorj, pentru a se putea veni cu măsuri concrete de sprijinire a autorităților locale.
Pe agenda şedinţei de guvern se mai află un proiect de lege privind statutul grefierilor, reglementarea regimului juridic al vehiculelor abandonate pe domeniul public sau privat, precum şi acordarea unui ajutor pentru operatorii economici din staţiunile balneare.