Şcolile profesionale, soluţie pentru unii elevi
Tinerii îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă dacă ştiu o meserie, respectiv dacă urmează cursurile unei şcoli profesionale, spune ministrul educaţiei, Remus Pricopie.
13 Februarie 2014, 18:41
În acest scop, ponderea dintre liceele teoretice, 60% în prezent, şi şcolile profesionale, 40%, ar trebui inversată, admite ministrul educaţiei.
Ministrul de resort a declarat că şcolile profesionale ar trebui să fie înfiinţate după ce, în prealabil, au avut un dialog cu industria din regiunea respectivă şi cu autorităţile locale.
Remus Pricopie susţine că şcoala profesională trebuie să fie la intersecţia dintre educaţie, mediul de afaceri şi comunitate.
Oficialul de la educaţie susţine că, în acest moment, sunt 13.000 de elevi înscrişi la o şcoală profesională, ceea ce înseamnă cam 6% din totalul de elevi, când, de fapt, în ţările dezvoltate economic, din Europa, 20% dintre elevi învaţă într-o şcoală profesională sau tehnică.
O altă problemă cu care se confruntă sistemul de învăţământ este că doar 50% dintre copiii născuţi într-un an ajung să dea bacalaureatul, iar cea mai mare provocare pe care ministerul educaţiei o are în acest an este să dezvolte strategii pentru următorii 10 ani.
În acest sens, ministrul Remus Pricopie a precizat că, în acest moment, strategia pentru părăsirea timpurie a şcolii se află într-un stadiu foarte avansat de finalizare.
Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, solicită ministerul educaţiei eaţionale să stabilească o cifră de şcolarizare pentru învăţământul profesional şi tehnic, în concordanţă cu cerinţele de pe piaţa muncii, precizând că ministrul Remus Pricopie, prin afirmaţiile privind, procentul liceelor teoretice şi al şcolilor profesionale, nu cunoaşte legea, recunoscându-şi, astfel, eşecul propriului mandat.