Şcolile profesionale îşi aşteaptă elevii
Înscrierile în clasele de înăţământ profesional se încheie miercuri. Meseriile pentru care se pot pregăti elevii sunt mecanic auto, tinichigiu, zugrav, bucătar, lăcătuş sau brutar.
Articol de Radio România Cluj, 23 Mai 2014, 08:42
Până miercurea viitoare elevii care termină opt clase se pot înscrie în clasele de învăţământ profesional cu durată de trei ani.
Aceste clase doresc să răspundă cererii de pe piaţa muncii, unde se caută muncitori în diverse domenii.
Meseriile pentru care se pot pregăti elevii sunt mecanic auto, tinichigiu, zugrav, bucătar, lăcătuş sau brutar.
În Bistriţa-Năsăud sunt pregătite pentru viitorul an şcolar 20 de clase, iar jumătate dintre acestea sunt alocate profilului mecanică.
Ponderea crescută a profilului mecanic este corelată cu cererea de pe piaţa forţei de muncă din judeţ.
Bursă şcolară pe durata studiilor
Cel mai bun exemplu în acest sens este cel mai mare agent economic din domeniul construcţiilor de maşini din Bistriţa care, la fiecare Bursă a locurilor de muncă, oferă zeci de locuri pentru meseriile de sudor, lăcătuş sau prelucrător prin aşchiere.
Cornel Cătană, directorul de resurse umane al firmei, spune că pentru a-şi pregăti forţa de muncă de viitor acest angajator a fost nevoit să lucreze direct cu una dintre şcolile mari din Bistriţa.
"Noi am finanţat Colegiul 'Grigore Moisil' să reînfiinţeze clasa de lăcătuşi pentru că ducem lipsă. Avem în practică strungari, lăcătuşi, sudori. Elevii de la prelucrător prin aşchiere lucrează pe maşini, fac practică pe maşini de mare performanţă, au abilităţi, le place, vor, dar cunoştinţele cu care vin din şcoală sunt foarte slabe", a spus Cornel Cătană.
Cornel Cătană mai spune că şi părinţii elevilor trebuie informaţi corect pentru a nu-şi îndruma copiii spre domenii în care aceştia îşi vor găsi foarte greu locuri de muncă.
Peste 30 de clase sunt organizate în capitală.
Pe durata anilor de studiu, elevii vor primi bursă.