"Şcoala Discovery", parteneriat unic în Europa
Începând cu 16 ianuarie şi până pe 30 martie vor fi difuzate, de către Discovery Channel, peste 55 de documentare ce vor fi adaptate la programele şcolare din România.
Articol de Răzvan Stancu, 10 Ianuarie 2012, 16:02
Ministerul educaţiei şi canalul de televiziune Discovery Channel au lansat un parteneriat intitulat "Şcoala Discovery" care se adresează elevilor între 10-18 ani.
Acest proiect are două componente principale: o serie de programe educative pe teme legate de învăţământul ştiinţific şi materiale didactice disponibile online, care să ajute profesorii să integreze aceste programe în activităţile didactice curente.
Începând cu 16 ianuarie şi până pe 30 martie vor fi difuzate, de către Discovery, peste 55 de documentare ce vor fi adaptate la programele şcolare din România. Peste 100 de şcoli din întreaga ţară vor fi monitorizate pentru evaluarea proiectului.
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat la Radio România Actualităţi că prin acest parteneriat că se va diversifica resursele învăţării prin emisiuni pe teme de ştiinţă.
"În acest parteneriat cu Discovery, practic diversificăm resursele învăţării prin emisiuni pe teme de ştiinţă zilnice pe postul Discovery, emisiuni care vor prezenta luni matematică, marţi chimie, miercuri biologie, joi fizică şi vineri alte ştiinţe", a spus ministrul educaţiei în cadrul emisiunii "Actualitatea în dezbatere".
Canalul de televiziune Discovery face asemenea parteneriate de mai mult timp cu ministerele de învăţământ din ţări aflate în America de Sud, Extremul Orient şi Africa, spune directorul pentru Europa de Est Discovery Network, Ada Roseti.--fb1
În România este însă primul acord pus în slujba unui proiect strict de educaţie în Europa, realizat de Discovery.
"E prima oară când Discovery în România face acest lucru şi este prima oară când resursele Discovery Education, care reprezintă o ramură specială a companiei Discovery, sunt puse în slujba unui proiect strict de educaţie în Europa. Dar ele există, parteneriate de genul acesta s-au făcut în America de Sud, în Extremul Orient, în Africa.
La un nivel mai mic, evident, au existat alte încercări, dar la acest nivel da, este de fapt o premieră cel puţin în ceea ce ne priveşte", a afirmat Ada Roseti.
Acest parteneriat este gândit pe termen lung, chiar dacă este iniţiat pentru perioada 16 ianuarie - 30 martie, spun reprezentanţii celor două instituţii implicate în proiect, ministrul educaţiei şi directorul pentru Europa de Est Discovery Network.
"Rolul acestui proiect nu este unul care se poate defini pe termen scurt, e un proiect pe care l-am pornit pe un orizont, practic, nedefinit. Dorim să fim aici pe termen lung şi să facem lucrurile cât mai bine", a afirmat Ada Roseti.
"Programul trebuie să evolueze, monitorizăm, deci el este disponibil, programul este disponibil gratis, pentru toată lumea însă noi monitorizăm 110 şcoli pentru a îmbunătăţi programul şi pentru a vedea efectele acestui program. Şi noi ne dorim un parteneriat pe termen lung", a spus Daniel Funeriu.
Ascultaţi aici emisiunea "Actualitatea în dezbatere" realizată de Dragoş Ghiţulete.
Ce conţine proiectul "Şcoala Discovery" din România
Începând cu data de 16 ianuarie, elevii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani vor putea beneficia de noile resurse puse la dispoziţie de proiectul Şcoala Discover.
Proiectul are două componente principale: o linie de programe educative pe teme legate de învăţământul ştiinţific difuzată pe Discovery Channel în România, şi o serie de materiale didactice disponibile online, care să ajute profesorii să integreze aceste programe în activităţile didactice curente.
Cele două componente au fost realizate ţinând cont de programa şcolară:
Televiziune: Programele educaţionale vor fi difuzate pe Discovery Channel, de luni până vineri la ora 14.00, apoi în reluare - iniţial a doua zi, de la ora 08.00, apoi în cadrul unui bloc de programe dedicat, sâmbăta şi duminica. Programele prezintă subiecte ştiinţifice, de la chimie şi matematică, fizică, biologie şi ecologie până la invenţii. Acestea au fost special selectate pentru a-i ajuta pe elevii claselor V - XII să înţeleagă mai bine fenomenele ştiinţifice, transmiţând mesajul că ştiinţa este un domeniu interesant şi captivant. În perioada 16 ianuarie - 30 martie vor fi difuzate peste 55 episoade (ore), urmând ca acestea să fie reluate până la finalul semestrului. Programele vor fi dublate în limba română, fără a avea pauze publicitare.
Online:scoala.discovery.ro este un portal dedicat profesorilor, care pot descărca aici materiale-suport ce pot fi folosite la clasă, în interacţiunea cu elevii. Site-ul include o grilă de programe şi un Ghid pentru Profesori complet, despre fiecare episod, prezentând obiectivele lecţiei, seturi de întrebări care să îi apropie pe elevi de conţinut, propuneri de activităţi în clasă şi definiţii pentru termenii de vocabular.
Video: Spot de promovare a :colii Discovery. Sursa: şcoala.discovery.ro