Schimb de replici dure în Parlamentul de la Chişinău
Deputaţii moldoveni nu au reuşit să stabilească un calendar de dezbatere a moţiunii de cenzură, care cere demisia guvernului Streleţ, iniţiată de Partidul Socialist.
Articol de Mira Gomboş, 21 Octombrie 2015, 20:25
Schimb de replici dure între membrii Biroului Permanent al Parlamentului de la Chişinău, unde deputaţii nu au reuşit să stabilească un calendar de dezbatere a moţiunii de cenzură, care cere demisia guvernului Streleţ, iniţiată de Partidul Socialist.
În acest context, premierul Victor Ponta a reiterat susţinerea României faţă de Republica Moldova doar în condiţiile în care la putere se va afla în continuare o coaliţie pro-europeană.
Arestarea, în urmă cu câteva zile, a fostului premier Vlad Filat, acuzat de fapte de corupţie în dosarul dispariţiei unui miliard de dolari din mai multe bănci cu capital de stat, a complicat şi mai mult situaţia din Republica Moldova, unde instabilitatea politică afectează starea şi aşa precară a economiei.
Opoziţia formată din partidele de stânga favorabile orientării spre Rusia a Moldovei, încearcă să exploateze starea de confuzie creată între partidele aflate la guvernare - PLDM, PL şi PD - şi să forţeze plecarea de la putere a actualului execurtiv de la Chişinău.
Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, a depus o moţiune de cenzură îndreptată împotriva Guvernului Valeriu Streleţ, document pe care şi comuniştii lui Vladimir Voronin au anunţat că îl susţin.
Împreună, însă, cele două formaţiuni totalizează doar 44 de voturi, iar pentru a trece, moţiunea de cenzură ar avea nevoie de 51 de voturi.
Deputaţii Partidului Liberal Democrat al lui Vlad Filat se tem, însă, că dacă votul asupra moţiunii va fi secret, există ca şi colegi din coaliţia aflată la putere să voteze împotriva guvernului actual.
Pe acest fundal, premierul Victor Ponta a atras atenţia că ruperea alianţei aflate la putere la Chişinău ar crea o situaţie de care ar profita Federaţia Rusă şi este exclus ca România să sprijine un guvern care ar orienta Republica Moldova spre Rusia, şi nu spre Uniunea Europeană şi valorile occidentale.