Schimb de acuzaţii pe tema Bâstroe
MAE a reacţionat la acuzaţiile aduse României de către Ucraina.
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Noiembrie 2009, 11:44
Ministerul român de externe a reacţionat la ultimele acuzaţii lansate de Ucraina împotriva României în presa locală potrivit cărora, Bucureştiul ar încălca o serie de prevederi internaţionale de mediu în zona Deltei Dunării.
MAE consideră că în „dosarul Bâstroe”, Ucraina nu respectă convenţia Espoo (Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în contextul transfrontier), lansează acuzaţii fără susţinere la adresa României şi foloseşte date inexacte.
Această poziţie a fost argumentată în cadrul unui briefing de presa organizat de Ministerul Afacerilor Externe. Conferinţa a avut loc în contextul demersurilor întreprinse de MAE pentru identificarea unor soluţii conforme cu dreptul internaţional la problemele aflate pe agenda româno-ucraineană.
Directorul general pentru afaceri juridice, Cosmin Dinescu a prezentat procedurile întreprinse de Ucraina în cadrul proiectului „Bâstroe” şi pe care autorităţile române le consideră insuficiente şi pur formale - „Aceste proceduri nu au fost urmate de acţiuni concrete pentru conformarea la cerinţele internaţionale” a adăugat Cosmin Dinescu. El a precizat că poziţia părţii române a fost confirmată de convenţiile internaţionale în atenţia cărora se află proiectul „Bâstroe”.
De altfel, aceasta este şi concluzia ultimei reuniuni a Comitetului de Implementare a Convenţiei Espoo, expusă într-o scrisoare adresată de Secretarul Executiv al Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite, domnul Ján Kubiš, viceprim-ministrului Ucrainei, Hryhory Nemyrya.
Conform acestui for internaţional, Ucraina, prin continuarea lucrărilor, îşi încălcă angajamentele asumate, abordarea sa constituind o „încălcare continuă” a normelor internaţionale. Potrivit Comitetului de Implementare, în absenţa unei conduite legale, Ucraina riscă să primească un avertisment.
În ceea ce priveşte evoluţia sesizării Ucrainei făcută la Comitetul de Implementare a Convenţiei Espoo cu privire la ceea ce Ucraina consideră drept nerespectare de către România a obligaţiilor sale internaţionale, directorul general Cosmin Dinescu a adus o serie de clarificări.
El a subliniat că informaţiile, vehiculate atât de oficialii ucraineni, cât şi în presa de la Kiev, în ultimele săptămâni sunt lipsite de fundament. Până în prezent, Comitetul nu s-a pronunţat în nici un fel asupra fondului problemei, contrar susţinerilor părţii ucrainene conform cărora „Comitetul ar fi recunoscut că România este cea care nu respectă obligaţiile sale de mediu”.
În realitate, Comitetul de Implementare nu s-a pronunţat până acum, procedura este în derulare şi, din acest motiv, confidenţială.
Concluziile Comitetului, conform procedurii general valabile pentru toate statele părţi la Convenţie, vor fi publice în martie 2010. Astfel, membrii Comitetului audiază poziţiile părţilor implicate (statul care a făcut sesizarea şi cel împotriva căruia a fost îndreptată această sesizare), urmând să fie formulat un raport. Până atunci, părţile trebuie să se abţină de la orice afirmaţie care ar putea prejudicia fondul discuţiilor.
Cosmin Dinescu a reamintit că la reuniunea Comitetului de Implementare întrunit la Geneva, la 16 septembrie 2009, delegaţia română prezentă la dezbateri a demonstrat punctual că alegaţiile Ucrainei nu sunt susţinute de argumente reale. România respectă integral atât prevederile Convenţiei Espoo, cât şi pe cele ale altor instrumente bilaterale sau multilaterale relevante.
În ceea ce priveşte, discuţiile pe marginea programului comun de monitorizare, acestea s-au purtat, până în prezent, la nivel de experţi şi se axează pe aplicarea recomandării formulate de Comisia de Anchetă din cadrul Convenţiei Espoo ca urmare a adoptării raportului din 2006.
Potrivit acestui raport, proiectul ucrainean „Bâstroe” este susceptibil să provoace un impact transfrontalier negativ semnificativ asupra întregului ecosistem al Deltei Dunării.
Convenirea monitorizării nu reprezintă rezultatul eforturilor părţii ucrainene şi nici al sesizării făcute de Ucraina la Convenţia Espoo, ci este un program pur tehnic care se va aplica în conformitate cu recomandările formulate încă din 2006 de un organism internaţional independent.