Sătenii din Izvoarele susţin că apa din fântâni "s-a încălzit"
Sătenii exclud ca fenomenul apei calde de la robinetul din fata bisericii sa fie o minune, si il asociaza cu multimea de cutremure declanşate în zonă în ultima perioadă.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 09 Noiembrie 2013, 19:41
Sătenii din satul Izvoarele susţin că de cîteva zile la robinetul din faţa bisericii curge apă caldă. Potrivit localinicilor, apa caldă apare numai dimineaţa şi în cantităţi limitate, după care apa revine la temperatura normală.
Robinetul din faţa bisericii este alimentat de un puţ aflat la peste 40 de metri adîncime.
Consilierul local Emil Dragomir, care locuieşte în satul Izvoarele a declarat că deja a anunţat Prefectura şi Direcţia de Sănătate Publică despre acest fenomen neobişnuit.
Sătenii cred că fenomenul este legat de multitudinea de cutremure care s-au declaşat în zonă în ultima perioadă şi exclud ca ar fi vorba de un fenomen supranatural.
Ei mai afirma că specialiştii nu le spun adevărul despre cauzele acestor mişcări seismice.
Pe de altă parte, primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau, nu ştie de acest fenomen şi spune ca a verificat astăzi temperatura apei, care era una "absolut obişnuită pentru o apă dintr-un puţ de adîncime".
"Cauze naturale"
Principala cauză a seriei de cutremure din judeţul Galaţi este de natură tectonică şi nu una indusă de activitatea sondelor din zonă, se arată într-un raport oficial prezentat de guvern.
Raportul se bazează pe măsurătorile făcute între 23 septembrie - 7 octombrie.
Iniţial, specialiştii nu au putut explica activitatea seismică neobişnuită din regiunea Izvoarele, care a afectat casele şi i-a înspăimântat pe localnici.
Cele peste 200 de cutremure din judeţul Galaţi au, potrivit raportului întocmit de specialişti, un caracter natural.
Ministrul delegat pentru cercetare, Mihnea Costoiu, a adăugat că seismele nu au fost generate nici de procedurile de forare din zonă şi nici de inundaţii.