Sărbătoarea Sfântului Trifon, botezul viilor
În mai multe localităţi din Dolj, gospodarii îşi botează în această zi viile pentru a fi mai roditoare.
Articol de Florin Firu, Dolj, 01 Februarie 2010, 16:56
În ziua prăznuirii Sfântului Trifon, bărbaţii viticultori din mai multe localităţi din Dolj vin cu bucate şi băutură în dreptul viei şi aşteaptă ca preoţii să oficiezele o slujbă de sfinţire şi de binecuvântare a roadelor pământului.
Aceştia spun rugăciuni pentru roada bogata a viţei de vie, stropind-o cu apă sfinţită pentru a o proteja de dăunători, secetă sau grindină.
Obiceiul este practicat la fiecare început de Februarie, întrucât în această zi este pomenit Sfântul Trifon, considerat în tradiţia populară protectorul viilor, grădinilor şi al livezilor.
Acest ritual se practică îndeosebi în Galicea Mare şi Segarcea, localităţi cu întinse suprafeţe cultivate cu viţă de vie. Tradiţia cere ca proprietarii de vii să îi cinstească pe toţi cei adunaţi la acest eveniment.
În trecut, în sudul Olteniei exista un ritual complex de pregătire a viei pentru noul sezon, cunoscut sub numele de Arezeanul sau Tăiatul viilor.
Pe lângă acest obicei de tăiere a corzilor de viţă -de-vie, viticultorii aprindeau focuri la marginea plantaţiilor şi afumau via cu o cârpă aprinsă, pentru a o feri de pătrunderea forţelor malefice.
Sărbătoarea Sfântului Trifon în Dolj. Foto: Florin Firu.