Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor
Liturghia de Sfântul Dimitrie cel Nou a fost prezidată de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril.
Articol de Radiojurnal, 27 Octombrie 2017, 12:49
Liturghia de Sfântul Dimitrie cel Nou, desfăşurată, astăzi, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti a fost prezidată de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril.
Colegul nostru Remus Rădulescu transmite.
Reporter: La sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, au slujit în aer liber, lângă Catedrala Patriarhală, patru întâistătători de biserici ortodoxe. Ei au venit din ţări foste comunite, la invitaţia Patriarhului Daniel, pentru a se ruga împreună pentru mărturisitorii credinţei ortodoxe în timpul regimului ateu comunist. În cadrul Liturghiei a fost intonată cântarea Veşnica Pomenire în trei limbi: slavonă, albaneză şi română, în memoria celor care au murit în timpul prigoanei comuniste. Patriarhul Kiril al Moscovei a amintit în predica sa de suferinţa comună a bisericilor ortodoxe în timpul regimurilor totalitare.
Patriarhul Kiril: În veacul al 20-lea, urmare a unor astfel de rătăciri a dus la experimente istorice îngrăditoare, la nivel de stat, din cauza cărora Biserica Ortodoxă a avut de suferit foarte mult. Astfel, numai în Biserica Rusă au murit pentru credinţa în Hristos zeci de mii de slujitori ai Sfântului Altar şi monahi şi sute de mii de mireni. Ei au mărturisit prin propriul lor sânge că adevărata fericire, fericirea în sensul cel mai înalt al acestui cuvânt, este doar în Duhul Sânt. Atunci când suntem în Duh, suntem în pragul fericirii, aici, pe pământ, şi în deplinătatea fericirii în lumea cerească, de sus. Acest adevăr este mai presus de minciună şi de ura prigonitorilor.
Realizator: Aceasta este prima vizită a unui patriarh rus în România, după 1983, când a venit în ţara noastră patriarhul Pimen.
Cât va sta la Bucureşti, Patriarhul Kiril ar urma să discute cu Patriarhul Daniel şi despre conflictul de un sfert de secol legat de Mitropolia Basarabiei, dar şi despre legea educaţiei din Ucraina, pe care Biserica Rusă ar dori să o combată în comun cu Biserica Ortodoxă Română, după cum i-a declarat şeful Biroului pentru relaţii externe al Bisericii Ruse corespondentului Radio România la Moscova, Alexandru Beleavski.