Sanatoriul Mangalia utilizează energie termică regenerabilă
Proiectul de reabilitare şi modernizare a sistemului de încălzire de la Mangalia va duce la o economie de 600 de tone de combustibil, iar noxele se vor reduce cu până la 65%.
13 Octombrie 2012, 10:12
În premieră în România, Sanatoriul Mangalia utilizează energie termică regenerabilă!
Soluţia de reabilitare şi modernizare a sistemului de încălzire de la Mangalia se bazează pe utilizarea energiilor regenerabile disponibile şi exploatabile pe amplasamentul din cadrul sanatoriului, respectiv energia geotermală disponibilă din apă de mare şi energie solară.
Proiectul "Reabilitarea sistemului de producere a energiei termice prin utilizarea surselor de energie termică regenerabilă”, a fost finanţat prin Fondul Elveţian de Contrapartidă şi cofinanţat de unitatea sanitară.
Investiţia, demarată în 2008, s-a ridicat la 4.420.980 lei, din care 2.788.238 lei din Fondul de Contrapartidă Elveţiană, restul fiind contribuţia proprie a Sanatoriului, din venituri.
Prin această realizare tehnică, unică în sistemul sanitar din România, se vor optimiza performanţele sistemului de încălzire şi producere a apei calde şi a consumului de agent termic destinat actului medical în cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia.
Mai mult, cu acest nou sistem s-a urmărit reducerea la maximum a costurilor de exploatare actuale; maximizarea eficienţei de utilizare a cantităţilor de combustibil lichid necesare în instalaţiile ce se păstrează; îmbunătăţirea confortului termic, standardului de cazare şi condiţiilor de muncă pentru personalul medical şi pentru pacienţi; creşterea gradului de siguranţă în exploatare şi a eficienţei operării sursei şi a sistemuui de alimentare cu energie electrică; îmbunătăţirea condiţiilor de mediu prin reducerea emisiilor de noxe.
Proiectul va duce la o economie de 600 de tone de combustibil, iar noxele se vor reduce cu până la 65%.
Prin aceste economii s-a aproximat că investiţia va fi amortizată în 2-3 ani.
Sanatoriul Balnear de la Mangalia are o capacitate de peste o mie de locuri pe serie şi dispune de două baze de tratament care sunt situate pe malul mării.
Dintre procedurile ce se efectuează la Sanatoriu putem enumera împachetări cu nămol; băi calde cu: apă de mare, nămol, apă sulfuroasă, plante, plante cu bule; afuziuni, saună, Hidrokinetoterapie, Fototerapie şi multe altele.