Rusia "vrea să extragă petrol românesc"
O companie din Rusia are un plan pentru exploatarea petrolului din platforma continentală românească a Mării Negre, a anunţat Andrei Denisov, prim-adjunctul ministrului rus de Externe.
Articol de Carmen Gavrilă, 08 Iunie 2011, 20:15
Întrebat dacă există intenţii ruseşti de cumpărare a Romgaz sau Transgaz, Andrei Denisov, prim-adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, a răspuns, la Bucureşti, la reuniunea Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, că nu este persoana în măsură să dea un răspuns direct şi imediat, în schimb poate spune că Moscova este satisfăcută de cooperarea dintre sectoarele energetice român şi rus.
Dacă nu s-a pronunţat în privinţa Romgaz şi Transgaz, în schimb Denisov a anunţat că "o companie petrolieră rusească are în plan să înceapă explorarea petrolieră în platoul continental românesc al Mării Negre, şi mai sunt multe proiecte de acest fel".
Andrei Denisov a insistat pe intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energetic:
"Dacă noi ne unim - aşa cum spun cei din domeniul petrolului şi gazelor - capacităţile şi ne dezvoltăm cooperarea în cadrul unor proiecte comune, atunci sunt sigur că guvernele din ambele ţări vor susţine astfel de planuri", a spus prim-adjunctul ministrului rus de Externe.
Denisov a precizat că recent în prezenţa premierului Vladimir Putin a fost pus în funcţiune la Soci un nou gazoduct submarin (n.r. conducta Dzhubga-Lazarevskoe-Soci) construit de o companie românească cu "o tehnologie adecvată secolului XXI, şi sperăm că această cooperare va continua mai departe", după cum s-a expriamt el.
La realizarea acestei conducte s-a ajuns după ce, în 2009, Grup Servicii Petroliere, companie din grupul Upetrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a anunţat că a semnat un contract de 269 milioane dolari pentru un gazoduct al cărui beneficiar este Gazprom.
În februarie 2011, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunţat că a încheiat contracte de explorare pentru opt perimetre petroliere, cu consorţiul format din Lukoil Overseas (Rusia) şi Vanco Internaţional (SUA), precum şi cu companii britanice, australiene, irlandeze şi româneşti.
ANRM a acordat licenţe de explorare şi exploatare pentru 20 de perimetre, în 2010 după ce a organizat licitaţii pentru concesionarea a 30 de perimetre în Dobrogea, platoul continental românesc al Mării Negre (a cărui apartenenţă în dispută ani la rând între România şi Ucraina a fost stabilită în favoarea României de tribunalul de la Haga în 2008) şi în zona de vest a României.
Posibilă piaţă comună a energiei la Marea Neagră
România a predat Rusiei preşedinţia OCEMN şi a anunţat că au fost stabilite la Bucureşti, măsuri pentru realizarea unei pieţe comune a energiei la Marea Neagră.
"Aceste măsuri sunt compatibile cu Strategia UE pentru o piaţă unică a energiei. Ne dorim ca bazinul Mării Negre să devină o astfel de piaţă unică integrată în care rutele, mijloacele de transport ale energiei, tarifele, politicile fiscale legate de acest subiect vital să poată fi armonizate. Sigur că pe masă există mai multe proiecte, coridoare europene, proiecte de gazoduct, oleoduct."
"De multe ori publicul poate avea impresia că aceste proiecte se anulează reciproc într-o competiţie neloială şi rămân doar pe hârtie, însă în realitate statele membre OCEMN conştientizează importanţa politică de a adopta legislaţii naţionale conforme şi de a genera până la urmă o astfel de piaţă energetică integrată", a declarat Teodor Baconschi.
La finalul Consiliului miniştrilor de Externe ai OCEMN, de la Bucureşti, Teodor Baconschi a făcut un apel către viitoarele preşedinţii succesive ale OCEMN exercitate de Rusia, Serbia şi Turcia să conlucreze pentru a putea schiţa un adevărat model de cooperare economică regională care să corespundă secolului al XXI-lea, un model flexibil, multidimensional şi adaptabil din mers la evoluţia circumstanţelor regionale.