Ascultă Radio România Actualitaţi Live

RRA - Subiectul zilei - invitat Ștefan Popescu, analist de politică externă

Subiectul zilei - invitat Ștefan Popescu, analist de politică externă, despre întrevederea miştrilor de externe Bogdan Aurescu şi Péter Szijjártó.

Foto: Arhivă.

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Mai 2020, 21:41

Realizator: Bun găsit, stimați ascultători! Ne dorim o abordare pozitivă a relației cu Ungaria - spune ministrul de externe Bogdan Aurescu - iar omologul său ungar, Péter Szijjártó, afirmă că interesul Budapestei și a celor peste un milion de maghiari din Transilvania este pentru o relație bună cu Bucureștiul.

Vizita ministrului ungard de externe în țara noastră are loc într-o perioadă dificilă. Invitatul rubricii "Subiectul zilei" de astăzi este analistul de politică externă Ștefan Popescu. Bună seara!

Ștefan Popescu: Bună seara! Bun găsit tuturor.


Realizator: Se poate spune că Bucureștiul pledează pe detensionarea relației bilaterale, iar Szijjártó pe respect reciproc și cum pot fi interpretate declarațiile de azi?


Ștefan Popescu: Din păcate, și s-a văzut și la întâlnirea de astăzi, memoria istorică diferită și problematica minorităților domină agenda bilaterală, deși nu ar trebui, şi asta în ciuda declarațiilor binevoitoare venite şi dintr-o parte şi din alta. Oricât de dureros ar fi pentru prietenii noștri unguri pierderea a două treimi din teritoriu prin Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920, ce ar fi dacă acum am sta şi am pune pe agendă şi persecuţiile şi discriminarea românilor din trecutul austro-ungar, masacrele de la Ip, Trăznea săvârșite asupra unor civili de armatele hortiste! Istoria trebuie privită cu seninătate și cu obiectivitate, indiferent dacă te numeri printre învingători sau învinşi, iar responsabilitățile nu trebuie negate. Este un semn al maturității pentru o societate, aşa cum o dovedesc naţiunile franceză şi germană. Memoria istorică a devenit pentru Paris și Berlin un factor important al cooperării politice. Sunt, prin urmare, uimit de declarațiile potrivit cărora există interpretări diferite ale istoriei. Istoria nu poate fi decât una și este cu totul altceva dacă înţelegem funcţia istoriei în construcția narativului național.


Realizator: Ce poate însemna această declarație?


Ștefan Popescu: Că avem o relație bilaterală funcțională, însă lipsită de proiecte, blocată de trecut. Dovadă şi cele spuse de domnul ministru Aurescu. Comitetul bilateral pentru proiecte economice nu se mai întâlnită de patru ani și asta între două țări vecine, doi parteneri economici ai regiunii de prim ordin și, desigur, care îşi împart aceleași interese în bazinul danubian. M-aş fi aşteptat ca discuțiile să fie..., să se refere mai ales la planul de relansare economică al Uniunii Europene, la planul franco-german complementar de 500 de miliarde de euro, la strategia Dunării, ori acest lucru, din păcate, nu a avut loc, aşa cum ar fi fost de aşteptat de la doi parteneri strategici recum România şi Ungaria. Aș mai adăuga un lucru. Periculos faptul că se evocă chiar eventualitatea unor discuții pentru așa-numitul plan al Ungariei de dezvoltare economică a Transilvaniei. Numai principiul potrivit căruia o țară străină vizează investiții numai într-o anumită regiune a României mi se pare contrar cooperării între două state Europene. Ce ar fi dacă Germania ar avea un plan de dezvoltare economică specific Alsaciei și Lorenei. Chiar adresat tuturor cetățenilor transilvăneni. Nu trebuie uitat că acest program de dezvoltare economică a Transilvaniei face parte din strategia Ungariei de a construi influența în bazinul arcului carpatic, iar acest lucru se poate traduce mai devreme sau mai târziu și prin anumite identități specifice. Deci este o vizită importantă, o etapă importantă, dar este nevoie de mult mai mult pentru a arăta maturitate în raporturile Ungariei cu România.


Realizator: Vedeți obținerea acestui mult mai mult în contextul în care vor urma alegeri și campanii electorale și politicienii în aceste perioade fac tot felul de declarații?


Ștefan Popescu: Într-adevăr este regretabil, regretabil prin faptul că România și Ungaria nu au nimic de împărțit decât lucruri pozitive. Așa cum s-a spus, pe bună dreptate, cei 1.200.000 de maghiari, de cetățeni români de etnie maghiară sunt o adevărată punte de legătură cu Ungaria. Dar, desigur, ambele părți trebuie să facă un efort. Clasa politică din ambele părți trebuie să de-a dovadă de responsabilitate pentru că declarațiile explozive nu aduc nimic bun și cred că este și responsabilitatea oamenilor de stat de a arăta adevărata direcție și de a nu cădea în tentația populistă.


Realizator: Vă mulțumesc frumos! Invitatul rubricii ''Subiectul zilei'' de astăzi a fost analistul de politică externă, Stefan Popescu.

(RS)

România 07 Aprilie 2025, 19:25

Trenuri suspendate pentru lucrări pe linia Gara de Nord - Aeroportul "Henri Coandă"

Trenurile nu vor circula de luni până joi între orele 9.00 și 14.30.

Trenuri suspendate pentru lucrări pe linia Gara de Nord - Aeroportul "Henri Coandă"
România 07 Aprilie 2025, 19:21

Ajutor de 800 de lei pentru pensionarii care încasează lunar sub 2.574 de lei

Documentul adoptat de Senat va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

Ajutor de 800 de lei pentru pensionarii care încasează lunar sub 2.574 de lei
România 07 Aprilie 2025, 19:19

Prințul Paul a fost arestat la Paris

Prințul Paul este condamnat la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedării Fermei Băneasa.

Prințul Paul a fost arestat la Paris
România 07 Aprilie 2025, 18:58

Chișinău: A 3-a ediție a Forumului Economic organizat sub auspiciile Familiei Regale a României

Maia Sandu: investițiile românești contribuie direct la modernizarea Republicii Moldova și la apropierea de Uniunea Europeană.

Chișinău: A 3-a ediție a Forumului Economic organizat sub auspiciile Familiei Regale a României
România 07 Aprilie 2025, 17:35

Fabrica de vagoane din Arad se închide. 700 de oameni vor fi concediați

AJOFM a primit notificarea de la companie, conform căreia procedura de concediere colectivă va începe la sfârşitul lunii iunie.

Fabrica de vagoane din Arad se închide. 700 de oameni vor fi concediați
România 07 Aprilie 2025, 15:28

Giurgiu: Se construiește un nou spital, după 35 de ani

Investiția beneficiază de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, însă trebuie finalizată până la jumătatea...

Giurgiu: Se construiește un nou spital, după 35 de ani
România 07 Aprilie 2025, 15:24

Facilități pentru companiile care angajează victimele violenței domestice

Legea a fost promulgată luni de președintele interimar, Ilie Bolojan.

Facilități pentru companiile care angajează victimele violenței domestice
România 07 Aprilie 2025, 14:40

Poșta Română: Plicurile cu buletinele de vot, expediate în 93 de țări

Sunt peste 6.000 de alegători care s-au înscris pentru votul prin corespondenţă la alegerile din mai, cei mai mulţi în...

Poșta Română: Plicurile cu buletinele de vot, expediate în 93 de țări