Rovinietele s-ar putea scumpi cu 40 la sută din 2026
Rovinietele s-ar putea scumpi cu 40 la sută din 2026.
Articol de Florin Lepădatu, 24 Mai 2023, 07:48
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Rovinietele s-ar putea scumpi cu 40 la sută din 2026. Şoferii ar putea plăti taxe mai mari în funcţie de categoria maşinii, dar şi de clasa de poluare a acesteia. Pentru camioane se va introduce o taxare în funcţie de numărul de kilometri parcurşi - astfel rovinieta pentru un TIR ar putea costa peste 7 mii de euro pe an. Ministerul Transporturilor a organizat o dezbatere publică pe această temă.
Ne explică despre ce este vorba, reporterul RRA, Alexandru Lancuzov: ”Noua rovinietă este jalon asumat în PNRR și se va plăti și în funcție de clasa de poluare, atât la autoturisme, cât și la camioane, spune Lucian Calmoș, director în cadrul Companiei de Drumuri.
Lucian Calmoș: ”Pentru vehicule de transport marfă mai mari de 3,5 tone jumătate, tarifarea se va produce în funcție de distanța parcursă și, nu în ultimul rând, pentru toate tipurile de tarifare va exista o diferențiere în funcție de clasa de poluare.”
Pe de altă parte, transportatorii de mărfuri amenință cu proteste dacă propunerile de cost se mențin și solicită autorităților să construiască autostrăzi înainte de a pune noi taxe. Vasile Ștefănescu este președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.
Vasile Ștefănescu: ”Noi avem 1.000 de kilometri de autostradă, dar nu cap-coadă. Noi avem 1.000 de kilometri de autostradă care sunt 150, 200, 30, 40, 50, adunați, într-adevăr, ne dă 1,000. Iar dumneavoastră, pentru această mie de kilometri, v-ați asumat că începând cu anul 2026 vom plăti aceste taxe aberante pe rovinietă. V-ați gândit de unde vom plăti acești bani?”
Ministerul Transporturilor arată că neîndeplinirea jalonului din PNRR pentru noul sistem de taxare poate duce la pierderea banilor prevăzuți în PNRR pentru construcția de autostrăzi. În următoarea perioadă, Guvernul va aproba actul normativ pentru noul sistem de taxare, iar Executivul va trimite apoi proiectul de lege Parlamentului, pentru dezbatere și vot.”