Rompetrol "doreşte soluţionarea diferendului cu statul român"
Un consilier al preşedintelui grupului petrolier a declarat că acţionarul majoritar al Rompetrol ar fi direct interesat de finalizarea negocierilor cu statul român.
Articol de Cătălin Gomboş, 10 Februarie 2013, 10:17
Diferendele dintre Rompetrol Group şi statul român au fost readuse în atenţie de un reprezentant al companiei, care a declarat că aceasta îşi doreşte cât mai rapid o soluţionare pe cale amiabilă a conflictului.
Consilierul preşedintelui Rompetrol, Titov Buzescu, a afirmat ieri, la Antena 3, că acţionarul majoritar al Rompetrol, KazMunaiGaz, ar fi direct interesat de finalizarea negocierilor, atât pentru a putea uşura reorganizarea grupului, cât şi pentru imaginea sa.
Mărul discordiei îl reprezintă datoriile istorice ale Rompetrol rafinare, la bugetul statului român.
Acestea depăşeau 600 de milioane de dolari în 2003 când, printr-o ordonanţă de guvern, restanţele bugetare ale Rompetrol rafinare, controlată la vremea respectivă de omul de afaceri Dinu Patriciu, au fost transformate în obligaţiuni cu o maturitate de 7 ani.
Datoria, convertită în acţiuni
Rompetrol a plătit, până în 2010, o dobândă de aproximativ 250 de milioane de dolari în contul datoriilor, însă, la momentul la care obligaţiunile ar fi trebuit să ajungă la maturitate, compania a decis convertirea acestora în acţiuni şi majorarea de capital.
Ministerul de Finanţe a atacat în instanţă decizia acţionariatului Rompetrol de conversie a obligaţiunilor, însă tribunalul i-a dat câştig de cauză companiei, iar statul a rămas cu un pachet de 46% din acţiuni.
Statul român insistă să recupereze datoriile istorice ale Rompetrol şi a intrat în negocieri pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, care vor trebui, însă, reevaluate, către kazahii de la KazMunaiGaz.
Negocierile au fost relansate în primăvara anului trecut, de Guvernul Ungureanu, însă, în ciuda faptului că ambele părţi afirmau, la vremea respectivă, că diferendul urma să fie soluţionat rapid, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.