Românii vor fi informaţi despre vaccinul antigripal gratuit
Autorităţile pun la dispoziţie 500 de mii de doze de vaccin antigripal pentru persoanele aflate în grupa de risc. Restul populaţiei este sfătuită să îl procure din farmacii.
Articol de Marilena Frâncu, 30 Octombrie 2014, 13:56
În România şi în alte cinci ţări europene se lansează joi o campanie de informare pentru imunizarea antigripală.
La noi în ţară, vaccinarea propriu-zisă urmează să înceapă la mijlocul lunii viitoare şi va pune la dispoziţia persoanelor aflate în grupe de risc, 500.000 de doze de vaccin.
Pentru restul populaţiei se recomandă procurarea vaccinului din farmacii.© Radio Romania Actualitati
Există însă şi persoane care refuză vaccinarea.
Ele invocă fie frica de vaccin, fie alergii sau data târzie a vaccinării.
Gravidele prezintă un risc de îmbolnăvire de şapte ori mai mare
Gravidele prezintă un risc de îmbolnăvire de şapte ori mai mare decât restul populaţiei şi de aceea ele sunt pe primul loc în recomandările specialiştilor pentru vaccinare, a declarat Victor Olsavsky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru România.
"Am trecut într-adevăr gravidele pe primul loc pentru că, aşa cum a rezultat şi din rezultatele preliminare a studiului pe care îl face Institutul de Sănătate Publică, gravidele prezintă un risc de şapte ori mai mare decât restul.
Abia acum începe Europa să recomande din ce în ce mai mult vaccinarea la gravide", explică Victor Olsavsky.
Deşi campania de vaccinare antigripală gratuită a ministerului va începe mai târziu anul acesta decât în alţi ani, Adriana Pistol, director în cadrul Institutului Naţional de sănătate Publică a precizat că vârful epidemic este aşteptat pentru luna ianuarie în ţara noastră.
"Deocamdată, nici în ţările vestice nu s-au înregistrat cazuri de gripă, deci chiar dacă este un pic mai târziu ca de obicei, în 8 noiembrie putem să asigurăm protecţia persoanelor expuse", a dat asigurări Adriana Pistol.© Radio Romania Actualitati
În campania de vaccinare gratuită sunt incluse grupurile populaţionale, aflate la risc mărit de îmbolnăvire, respectiv gravidele, vârstnicii, copiii, persoanele instituţionalizate şi bolnavii cronici, iar specialiştii recomandă pentru restul populaţiei să îşi procure vaccinul din farmacii.© Radio Romania Actualitati