Românii trăiesc "cu 5 ani mai puţin decât ceilalţi europeni"
Datele ultimului raport al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare arată că România se află pe ultimul loc în clasamentul european în privinţa speranţei de viaţă.
Articol de Adriana Turea, 26 Februarie 2013, 14:27
În Europa, pe primul loc se situează Elveţia, cu 80 de ani speranţă de viaţă, arată un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, iar România se clasează pe ultimul loc.
Coordonatorul Grupului de Comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu, susţine că speranţa de viaţă scăzută a românilor este justificată prin faptul că România se află pe ultimele locuri şi la alte capitole ale sănătăţii: alocarea procentuală din PIB, cheltuielile cu medicamentele sau consumul de medicamente.
"Faptul că românii în momentul de faţă au o speranţă de viaţă mult mai mică decât media europeană se datorează decalajelor care există în România atât în sistemul de sănătate, cât şi în alte sisteme - mă refer aici la educaţie, poate chiar şi cele economice, şi asta se reflectă evident în viaţa lor" mai spune Sorin Popescu.
Un sistem sanitar performant ar trebui să înceapă cu o finanţare decentă şi investiţiile în sănătate să se facă pe termen mediu şi lung, atrage atenţia Sorin Popescu.
În acelaşi timp ar trebui să se investească şi în prevenţie.
Pe lângă faptul că ministerul sănătăţii trebuie să asigure un cadru legal, care să încurajeze investiţiile în prevenţie, fiecare dintre noi poate încerca să îşi îmbunătăţească stilul de viaţă, după cum ne recomandă medicul de familie Valeria Herdea.
"Putem lucra la propria noastră persoană, la cum gândim, cum ne alimentăm, ce facem propriu-zis. Şi atunci cel mai simplu şi la îndemâna tuturor rămâne modificarea alimentaţiei. Prevenţia reprezintă practic o treime din activitatea medicală. Este cost eficientă. Este la îndemâna tuturor. Şi nu trebuie decât activitate educaţională. Proiectele educaţionale încep în colaborare între educator, între medici, toţi reprezentanţii din media, familie" spune medicul Valeria Herdea.
Astfel, putem preveni diabetul, hipertensiunea, bolile vasculare cerebrale, acumularea de grăsime în vasele de sânge şi sindromul de intestin iritabil.