Românii, optimişti în privinţa stării lor de sănătate
Potrivit unui sondaj IMAS, românii sunt optimişti în ceea ce priveşte starea lor de sănătate şi aproape jumătate dintre ei nu se consideră ameninţaţi de vreo problemă de sănătate.
Articol de Marilena Frâncu, 27 Noiembrie 2012, 14:29
Românii sunt optimişti în ceea ce priveşte starea lor de sănătate şi aproape jumătate dintre ei nu se consideră ameninţaţi de vreo problemă de sănătate în următorii cinci ani, potrivit unui sondaj.
Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi în cadrul unui sondaj cred că sunt sănătoşi sau foarte sănătoşi, dar consideră bolile cardiovasculare, cea mai mare ameninţare pentru sănătatea lor.
Percepţia românilor, privind starea lor de sănătate, nu s-a schimbat foarte mult, în ultimul an.
Procentul celor care consideră că sunt sănătoşi - conform studiului IMAS - a rămas în jurul valorii de 60 de procente.
"În ceea ce priveşte percepţia cu privire la bolile cronice, avem o scădere uşoară, de la 23 % la 19%. Interesat de menţionat, aici, ar fi că profilul celor care se consideră bolnavi de bolni cronice, în momentul de faţă, rămâne acelaşi.
"Practic, sunt mai degrabă femei, sunt mai degrabă persoane care au vârsta peste 45 de ani şi persoane, care au o educaţie scăzută.
"Ce ar fi intersant de observat aici - faptul că doar 5% dintre români apreciază că în următorii cinci ani ar putea suferi de probleme oncologice şi se simt ameninţaţi în această privinţă", a declarat Cristina Ghiţă, cercetător în cadrul institutului.
Bolile cardiovasculare, cea mai mare ameninţare
Chestionaţi în privinţa problemelor de sănătate pe care le-ar putea avea în viitor, românii consideră bolile cardiovasculare, ca fiind cea mai mare ameninţare a sănătătii lor.
În plus, persoanele care deja suferă de o boală cronică sunt mai preocupate de această problemă, astfel încât aproximativ jumătate dintre cei suferinzi consideră că ar putea dezvolta probleme cariovasculare, în viitorul apropiat.
Vârsta pare să înfluenţeze modul în care oamenii percep diferitele probleme de sănătate, ca fiind ameninţătoare.
Ponderea celor care se simt expuşi riscului de a se îmbolnăvi, pare să crească pe măsură ce înaintează în vârstă, astfel încât grupele de vârstă mai mari se simt mai expuse la problemele cardiovasculare, accident vascular cerebral, pierderea vederii sau problemele locomotorii.
Studiul a fost realizat în luna octombrie, pe un eşantion de 900 de persoane, iar marja de eroare este de plus-minus 3,2%.