Românii din Ţinutul Herţei au organizat un centru de primire a refugiaților
Articol de Ilie Pintea, 08 Martie 2022, 07:31
Peste 1.700.000 de oameni au părăsit până acum Ucraina, cea mai mare parte spre Polonia, dar și spre România, Ungaria, Slovacia și Republica Moldova. Autoritățile din orașul ucrainean Lviv din vestul țării spun că au ajuns la capacitatea maximă pentru a-i primi pe refugiaţi.
Potrivit trimisului nostru la Cernăuți, Ilie Pintea, românii din Ţinutul Herței au organizat un centru de primire a refugiaților, unde au ajuns câteva zeci de oameni care fug din calea războiului.
Reporter: Refugiații continuă să sosească în regiunea Cernăuți, de unde se îndreaptă spre granița cu România. Şi centre de primire au fost organizate peste tot. La Herţa, unde trăiesc peste 30.000 de etnici români, l-am găsit pe Oleg, care abia sosise din capitala Ucrainei.
Oleg: Cu patru zile în urmă am ieșit din Kiev, unde sunt bombardamente groaznice și o parte a orașului este distrusă. Nu doar atât, dar sunt cazuri în care au împușcat civili. Ieri am aflat de niște prieteni, tatăl cu soția și un copil, care au fost atacați. Rușii spun că bombardează obiective militare, dar atacă oameni, case. Sunt numai minciuni. Sunt foarte multe jertfel, au murit deja aşa de mulți oameni. De aici, familia mea pleacă în România, apoi în Cehia. Eu nu voi pleca, trebuie să fiu aici și să ajut armata.
Reporter: Minu Pavalachi e unul dintre voluntarii de la centrul din Herța.
Minu Pavalachi: Foarte mulți bărbați încă sunt în așteptare de ajutor pentru armată.
Reporter: Şi cred că eşti unul dintre ei.
Minu Pavalachi: Da. Până ce sunt aici pe loc ajut refugiații, românul, țăranul. Prietenul la nevoie se cunoaște și numai împreună vom ajuta şi pe alții care sunt în situații mult mai grele decât noi acum. De aceea, mână de la mână facem un ajutor pentru toți.
Reporter: Bărbații nu pot părăsi Ucraina, aşa că își aduc familiile la graniță și se întorc să se alăture eforturilor de război. În plus, mulţi ucraineni, care părăsiseră țara, ori se aflau în străinătate când a început războiul, încep să revină în țară pentru a se înrola.