Românii din Bulgaria "au o identitate duală"
Prezent la cursurile Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului, cercetătorul Emil Ţârcomnicu spune că românii din Bulgaria fac confuzie între cetăţenie şi naţionalitate.
13 August 2010, 17:46
Participanţii la cursurile Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului au dezbătut şi situaţia românilor din Bulgaria.
Potrivit opiniilor emise, români din Bulgaria nu sunt recunoscuţi ca minoritate naţională, deşi depăşesc ca număr 350.000.
De asemenea, românii acuză că sunt supuşi asimilării.
Nu au şcoli şi nici mass-media în limba română, iar serviciul religios în limba română este doar cel cu plată.
De altfel, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, Ivo Gheorghiev, a precizat că oamenii pe care îi reprezintă îşi doresc să se încadreze în normele europene.
În acest moment, românii din Bulgaria au o identitate duală
Cercetătorul Emil Ţârcomnicu de la Institutul de Etnografie şi Folclor al Academiei spune că dacă românii din Bulgaria sunt întrebaţi de bulgari, aceştia răspund că sunt bulgari, iar dacă sunt întrebaţi de români, spun că sunt români.
Potrivit lui Emil Ţârcomnicu "probabil că omul simplu de la ţară nu vede interesul de a se afirma ca român în faţa autorităţilor. Fac confuzia între cetăţenie şi naţionalitate".
Asimilarea este un concept care ţine de un program politic, de nişte pan-idei, cum ar fi pan-hungarismul sau pan-slavismul, susţine profesorul Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii şi Probleme Etnice.
Radu Baltasiu spune că este vorba despre un concept politic agresiv "care pârjoleşte mentalul locului. Pârjoleşte etniile locale, nu propun soluţii, generează probleme".
Statul român ar trebui să ceară Bulgariei cu mai multă fermitate respectarea, pe baza reciprocităţii, a drepturilor românilor de acolo, aşa cum bulgarii din ţara noastră se bucură de recunoaştere şi de drepturi, a fost una dintre concluzii.