Românii, dezamăgiţi de situaţia economică
Potrivit datelor centralizate în Eurobarometru, procentul românilor care consideră că situaţia economică este destul de proastă sau foarte proastă a crescut de la 90 la sută în primăvară, la 94 la sută în toamna lui 2010.
Articol de Diana Domenico, 01 Martie 2011, 15:56
Aproximativ jumătate dintre români se declară nemulţumiţi de viaţa lor şi consideră că impactul crizei economice asupra locurilor de muncă nu a atins încă apogeul.
Potrivit datelor centralizate în Eurobarometrul de toamnă prezentat marţi, creşterea preţurilor este percepută ca fiind cea mai importantă problemă la nivelul întregii Uniuni Europene, inclusiv în România.
Aprecierea negativă privind situaţia economiei româneşti s-a accentuat pe parcursul anului trecut, procentul celor care o consideră ca fiind destul de proastă sau foarte proastă crescând de la 90 la sută în primăvară, la 94 la sută în toamna lui 2010.
Astfel de opinii se înregistrează, de altfel, în cele mai multe state europene, potrivit Eurobarometrului, media celor care apreciază ca proastă această situaţie fiind de 70 la sută.
La polul opus se află Suedia, unde 85 la sută dintre cei intervievaţi apreciază starea economiei ca bună.
Şeful reprezentanţei Comisiei Europene, Nicolae Idu, consideră că o explicaţie plauzibilă a acestor considerări negative este criza economică din toamna anului trecut când s-au cules datele Eurobarometrului, înregistrându-se atunci anumite vârfuri ale acestui declin economic.
"Probabil că opiniile exprimate în toamna anului 2010 ar putea evident fi amendate de opiniile pe care aceleaşi persoane intervievate atunci le-ar putea exprima în 2011, pentru că în toamna lui 2010, la nivel european, situaţia economico-financiară manifesta elemente de acutizare.
"După situaţia din Grecia au apărut şi elementele legate de situaţia financiară a Irlandei. Deci perspectivele de redresare economică la nivel european nu erau dintre cele mai favorabile", a declarat Nicolae Idu.
Românii, pesimişti în privinţa evoluţiei economiei
Eurobarometrul mai arată că, în legătură cu aşteptările privind evoluţia viitoarei situaţii economice din ţară, românii sunt în continuare pesimişti, doar 14% anticipând o îmbunătăţire a acesteia în următoarele 12 luni, în timp ce 44% se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei economice.
Satisfacţia de viaţă variază în funcţie de mediul de rezidenţă, fiind mai ridicată în urban, dar şi la tineri.
În concepţia românilor, dar în egală măsură şi a tuturor europenilor, cea mai potrivită iniţiativă pentru creşterea performanţei economiei europene este îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi pregătire profesională.
Creşterea preţurilor este considerată cea mai importantă problemă la nivel personal atât pe ansamblul UE, cât şi în România, jumătate dintre români identificând acest aspect ca fiind o problemă cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.
Datele pentru Eurobarometru au fost culese pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional şi are o marjă de eroare de plus, minus 3,1%.