Românii care vin din ţări din sudul Africii, carantinaţi 14 zile
Persoanele care ajung în România din Africa de Sud şi alte şase ţări din regiune unde a fost depistată varianta Omicron a virusului trebuie să stea în carantină timp de 14 zile.
Articol de Radio România Actualităţi, 27 Noiembrie 2021, 16:26
Persoanele care ajung în România din Africa de Sud şi alte şase ţări din regiune unde a fost depistată noua variantă Omicron a virusului trebuie să stea în carantină timp de 14 zile, a decis astăzi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Pot ieşi din izolare în cea de a 10-a zi dacă au un rezultat negativ la un test Real Time PCR.
Potrivit ministrului sănătăţii, Alexandru Rafila, nu se ştie cum va evolua această tulpină şi nu poate fi exclusă apariţia noii variante şi în România.
De aceea, spune el, vaccinarea continuă să fie soluţia cea mai bună, la fel şi măsurile de prevenire a infecţiei cu coronavirus:
Alexandru Rafila: Urmează să vedem dacă în viitor eficacitatea vaccinării se păstrează în ceea ce priveşte acest virus şi dacă evoluţia bolii este modificată faţă de varianta standard sau faţă de varianta Delta. Nu putem să excludem în nici un fel şi de fapt nicio ţară nu exclude, nici România nu este ferită de posibilitatea apariţiei acestor tulpini. Pentru aceasta Institutul Naţional de Sănătate Publică împreună cu reţeaua de laboratoare care efectuează secvenţieri au demarat deja activitatea în sensul că mai ales cazurile grave care sunt internate în momentul de faţă în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri să vedem dacă cumva, mai ales dacă există şi corelaţii epidemiologice, aceste tulpini ar putea fi prezente în România şi dacă evoluţiile clinice ale pacienţilor care sunt infectaţi ar putea să difere faţă de varianta originală sau faţă de tulpina Delta.
Realizator: În România evoluţia epidemiei de COVID-19 continuă tendinţa de ameliorare în urma valului de infectări din această toamnă.
La prânz au fost anunţate aproape 1.730 de cazuri noi, dar şi 161 de decese asociate coronavirusului înregistrate în 24 de ore.
Numărul celor care necesită spitalizare este de aproximativ 7.700, iar 1.265 de pacienţi sunt la terapie intensivă.
La nivel naţional media ratei de incidenţă este puţin peste două cazuri la mia de locuitori şi doar patru judeţe mai figurează ca zone roşii cu rate de peste 3 la mie.
Hotărârea CNSU nr. 107 din 27 noiembrie 2021
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a aprobat în şedinţa de astăzi, 27 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 107.
Modificările aduse prin această hotărâre sunt:
1) actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roşie;
2) modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepţii în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetăţeni români, cetăţeni din ţările Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe, astfel:
a) la domiciliu sau la locaţia declarată, dacă există posibilitatea delimitării faţă de ceilalţi membrii ai familiei sau faţă de cei cu care locuiesc;
b) în spaţii special destinate, puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.
3) interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizi, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.
(RS)