România "va primi fonduri consistente" pentru agricultură
Securitatea alimentară, buna gestionare a resurselor naturale şi coeziunii teritoriului rural ar trebui să fie obiectivele României în agricultură, susţine comisarul european Dacian Cioloş.
Articol de Carmen Gavrilă, 05 Iulie 2011, 18:55
România va beneficia în continuare de fonduri europene consistente pentru agricultură pentru că Politica Agricolă Comună rămâne unul dintre reperele esenţiale şi în viitorul buget comunitar.
La o întâlnire cu parlamentarii din comisiile pentru afaceri europene, comisarul Dacian Cioloş a spus însă că în Uniunea Europeană important va fi de acum înainte nu doar gradul de absorbţie a fondurilor europene, ci şi rezultatele demersurilor realizate cu aceşti bani.
Necesitatea ca România să aibă un set clar de obiective este valabilă mai ales dacă vrem să exploatăm la maximum fondurile de coeziune.
În plus, alocarea de fonduri va fi condiţionată nu doar de gradul de absorbţie a banilor ca până acum.
"Obiectivul principal urmărit de Comisie nu va fi doar gradul de absorbţie a fondurilor, ci modul în care se obţin anumite rezultate prin utilizarea fondurilor.
"Şi în această direcţie, Comisia Europeană va propune Consiliului şi Parlamentului ca utilizarea fondurilor de coeziune prin programele de dezvoltare regională să fie negociate în cadrul unui contract de parteneriat între Comisia Europeană şi statele membre", a declarat Dacian Cioloş.
În ce priveşte viitoarea Politică Agricolă Comună, Dacian Cioloş a explicat că ea are la bază trei mari principii: securitatea alimentară, buna gestionare a resurselor naturale şi menţinerea coeziunii teritoriului rural, încă un capitol la care România ar putea avea de câştigat.
România, "una dintre puţinele beneficiare ale viitorului buget al Politicii Agricole Comune"
Dacian Cioloş susţine că România va fi unul din puţinele state membre care va fi beneficiar al viitorului buget al Politicii Agricole Comune, deci, care va avea o alocare financiară mai mare decât în momentul de faţă, atât pe primul pilon, cât şi pe partea de dezvoltare rurală.
Comisarul european pentru agricultură a declarat că România va trebui să-şi definească obiective în agricultură care să ţină cont de aceste trei mari obiective: securitatea alimentară, buna gestionare a resurselor naturale şi coeziunii teritoriului rural.
În ce priveşte politica europeană de vecinătate, ea se va concentra mai mult pe zona de la sud de Uniune, pentru că acolo au loc acum schimbări politice majore, asta în condiţiile în care de-a lungul timpului, România a insistat pentru o mai mare atenţie a Uniunii spre ţările de la est, ca Republica Moldova.
Asta nu înseamnă că nu rămân sau chiar apar noi instrumente pentru implicarea Uniunii şi a României - cu bani europeni - în state ca Republica Moldova.
"În domeniul agricol şi rural Comisia Europeană va propune un instrument european de vecinătate pentru dezvoltarea agricolă şi rurală prin care să putem finanţa inclusiv proiecte de dezvoltare agricolă rurală în aceste ţări", a mai spus Dacian Cioloş.