România, ultimul loc în UE la angajarea celor cu dizabilităţi
În România sunt aproape 700 de mii de persoane cu dizabilităţi, iar ponderea celor care lucrează cu forme legale este cu puţin peste 4%.
Articol de Adriana Leu, 27 Ianuarie 2013, 10:31
România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte angajarea persoanelor cu dizabilităţi.
Declaraţia a fost făcută de Ramona Ivănuş, expert coordonator la Centrul de Reabilitare şi Integrare Profesională în cadrul proiectului strategic "Insert", cofinanţat din fonduri europene nerambursabile.
În România sunt aproape 700.000 de persoane cu dizabilităţi, iar ponderea celor care lucrează, cu forme legale, bineînţeles, este cu puţin peste 4%.
Dacă scădem numărul copiilor cu dizabilităţi şi cel al celor cu handicap grav, am ajunge la un procent de peste 12%, a spus Ramona Ivănuş pentru Agerpres.
Chiar şi aşa, tot pe ultimul loc în Europa am fi.
Ţările nordice au, de exemplu, în jur de 50-54% grad de ocupare, Luxemburgul şi Marea Britanie 40%, fiind cam pe media europeană, iar Polonia 20%.
Programe de formare profesională, neadaptate
Principalele bariere în calea integrării profesionale a acestor persoane sunt nivelul scăzut de educaţie, programele de formare profesională neadaptate şi discriminarea angajatorilor.
Potrivit expertului citat, situaţia s-ar putea rezolva, de exemplu, prin modificarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pentru a impune companiilor să angajeze un număr mic la început de persoane cu dizabilităţi.
Proiectul "Insert", derulat de asociaţiile de profil din România şi Ungaria, vizează construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru aceste persoane în ţara noastră, are centre de integrare pe zonele Bucureşti-Ilfov, Muntenia Sud şi centru şi, la final, în decembrie 2013, vor trebui să existe 100 de persoane cu dizabilităţi angajate în zece meserii.