România, ultimul loc în UE la alăptarea nou-născuţilor
În România, doar 13% dintre nou-născuţi sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare, ceea ce clasează ţara noastră pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte hrănirea copiilor.
Articol de Marilena Frâncu, 04 August 2014, 20:25
În România, aproximativ 13% dintre nou-născuţi sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare, ceea ce clasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte hrănirea copiilor, se arată într-un studiu prezentat astăzi.
Mai mult, doar 8,3% din bebeluşii din România sunt alăptaţi în prima jumătate de oră de la naştere, spune doctorul Florentina Furtunescu, lector universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila.
”Practic, alăptarea s-a iniţiat la 12 ore după naştere în medie pentru copiii născuţi în maternităţile obişnuite şi la 6,8 ore în medie după naştere pentru copiii născuţi în maternităţile care sunt spitale 'Prieten al copilului'.
”Întârzierea alăptării ţine de numeroşi factori, între care se distinge naşterea prin cezariană. În eşantionul de studiu, cam o treime din femei au născut prin cezariană, iar dintre copiii născuţi prin cezariană, numai 9% au supt la sânul mamei lor în primele patru ore de viaţă, spre deosebire de 40% dintre copiii născuţi pe cale naturală”, mai spune doctorul Florentina Furtunescu.
Studiul dat publicităţii astăzi, când începe Săptămâna Mondială a Alăptării, arată că durata medie a alăptării exclusive pentru copii în România este de 2,4 luni, în scădere faţă de 2004, când era de 3,9 luni.
În prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi a depăşit doar cu puţin 30%.
În primele trei luni de viaţă, jumătate dintre copii erau alăptaţi exclusiv sau predominant, dar la 4 luni au ajuns la 40%.