România trece la ora de iarnă
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 octombrie 2011, ora 4.00 va deveni ora 3.00. Trecerea la ora de iarnă vizează utilizarea cât mai îndelungată a luminii soarelui.
29 Octombrie 2011, 15:03
Ziua de 30 octombrie va fi cea mai lungă din an, având 25 de ore.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00.
Prin introducerea orei de iarnă se urmăreşte utilizarea cât mai îndelungată a luminii naturale a Soarelui şi reducerea folosirii luminii artificiale.
Potrivit CFR Călători, trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare.
Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de 29/30 octombrie 2011 ora 4.00, care devine ora 3.00.
În noaptea de 29/30 octombrie 2011, când ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.
Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, 30 octombrie 2011, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina, trenurile vor circula după orariile din mersul de tren în vigoare.
70 de ţări din Europa şi din SUA dau ceasurile cu o oră înapoi
Trei ţări din UE (Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia) vor reveni la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1.
La rândul lor Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixa ceasurile la ora GMT+2.
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi reducerea folosirii luminii artificiale.
Benjamin Franklin a sugerat în 1784 această metodă, dar ea a fost aplicată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa.
Această schimbare a orei a început să se aplice în mod progresiv în ţările europene în 1974, după prima criză a petrolului, cu scopul de a se economisi energie consumându-se mai puţin pentru iluminat.
În România orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931, când a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 171 din iulie 1931, Legea pentru stabilirea orei oficiale în România.
Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în ţara noastră şi până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.
Începând cu anul anul 1998, potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarna, în ultima duminică a lunii octombrie.