România trece duminică la ora de iarnă
Unii specialişti au vorbit de un impact negativ asupra organismului, iar o consultare publică de acum câţiva ani arăta că majoritatea cetăţenilor UE, inclusiv din România, s-au declarat împotriva schimbării orei.
Articol de Radiojurnal, 25 Octombrie 2024, 18:16
Duminică va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore, pentru că se trece la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00.
În lume, aproximativ o treime dintre ţări schimbă ora de două ori pe an, iar continentul care foloseşte măsura cel mai mult este Europa.
Schimbarea orei are la bază ideea de a economisi energie prin alinierea orelor de activitate umană cu cele de lumină naturală.
Germania a fost prima ţară care a adoptat acest sistem în 1916, urmată de alte naţiuni. România l-a adoptat în 1932, practica a fost oprită în 1941 şi reluată de abia în 1979.
Trecerea la ora de iarnă, respectiv cea de vară, se face numai în weekend, pentru ca rutina să fie cât mai puţin afectată, respectiv adaptarea la noul orar de somn.
Unii specialişti au vorbit de un impact negativ asupra organismului, iar o consultare publică de acum câţiva ani arăta că majoritatea cetăţenilor Uniunii Europene, inclusiv din România, s-au declarat împotriva schimbării orei.
Executivul comunitar a încercat deja eliminarea măsurii, dar ţările membre ale Uniunii nu s-au înţeles care dintre ore să fie păstrată. Teritoriul danez Groenlanda a rămas la ora de vară anul trecut.
Ucraina a decis că de anul viitor nu va mai trece la ora de vară, justificând această alegere prin motive de sănătate.