România sub ape
Furtuna şi ploile torenţiale au inundat case, drumuri şi au afectat mai multe terenuri agricole.
Articol de Ionuţ Dragu, 07 August 2009, 12:46
Peste o sută de pompieri au intervenit pentru evacuarea apei de pe străzi, curţi şi subsoluri din sectorele 5 şi 6 ale Capitalei, după ce acestea au fost inundate în urma unei ploi torenţiale. Potrivit purtătorului de cuvînt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, mai multe pasaje din Bucureşti au fost invadate, iar o porţiune din tavanul etajului 1 al Mall Plaza s-a prăbuşit din cauza ploii din cursul după amiezei, fără ca nimeni să fie rănit.
Două maşini parcate pe o strada din Sectorul 2 al Capitalei au fost avariate de un copac doborât de vântul puternic. În plus, mai multe tramvaie şi troleibuze au rămas blocate în trafic, din cauza inundaţiilor, iar circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate.
Şi în ţară, ploile au creat mai multe probleme. Pe DN1, în judetului Prahova, circulaţia s-a desfăşurat cu mare dificultate din cauza grindinei şi a vijeliei, vizibilitatea scăzînd la 10 metri. La Ploieşti, o ploaie torenţială, care a durat mai puţin de o oră, a provocat inundaţii în mai multe zone din oraş, dar şi în localitatea prahoveană Poenarii Burchii, unde apa a intrat în gospodăriile localnicilor. Câteva zeci de case din cinci localităţi din bazinul Odorhei au fost inundate, joi seară, de torenţii formaţi în urma ploilor torenţiale.
Potrivit ofiţerului Ilie Crăciun de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, ploile torenţiale au căzut în zonele aflate la peste o mie de metri altitudine şi au format torenţi care au afectat satele Dealu, Sâncrai, Tămaşu, Ulcani şi Cădiceni. Apa a afectat şi zeci de hectare de teren agricol, iar mai multe animale au fost omorâte de fulgere. Valoarea pagubelor va fi stabilită zilele următoare. La rândul său primarul comunei Dealu, Balint Elemer, a precizat că puhoaiele au antrenat aluviuni, buşteni şi pietre, care au colmatat pâraiele Băşnac şi Balle. Acestea au ieşit din matcă, au rupt mai multe poduri şi podeţe şi au inundat gospodării şi culturi agricole. Şi în comunele din aval, Sâncrai, Ulcani şi Cădiceni, apa a inundat zeci de gospodării, a distrus mai multe drumuri, poduri şi podeţe. De asemenea, zeci de păsări au fost luate de ape, potrivit autorităţilor locale, care nu au încă o evaluare a pagubelor produse de inundaţii.Precipitaţiile abundente înregistrate, din ultimele 24 de ore, pe raza a nouă judeţe şi în Capitală, au afectat peste 200 de locuinţe, zeci de străzi şi terenuri agricole, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, 9 autoturisme au fost avariate, 40 de fântâni colmatate, iar o linie de medie tensiune a fost întreruptă. Serviciile pentru situaţii de urgenţă au intervenit, pentru limitarea urmărilor inundaţiilor, cu personal de specialitate, motopompe şi autospeciale.
Codul galben de ploi şi vijelii, emis de meteorologi a expirat la ora 9,00.