"România - stare de urgenţă": Invitat, ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu
Articol de Radiojurnal, 17 Aprilie 2020, 15:07
Realizator: Rămânem împreună în siguranță acasă cu Radio România Actualități, în pragul sfintelor sărbători pascale.
Tot acasă sunt și mulți oameni de cultură. Ministerul Culturii cere chiar sprijin de la Uniunea Europeană pentru susținerea oamenilor de cultură din România.
Acest domeniu trebuie să reprezinte o prioritate a agendei politice europene, conform oficialilor guvernamentali de la București, și, în plus, avem depotrivă nevoie de soluții pentru sectorul public și cel privat, în funcție de particularitățile acestor, spunea recent ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, care este astăzi invitatul emisiunii noastre. Bună ziua, domnule ministru!
Bogdan Gheorghiu: Bună ziua şi vă mulţumesc pentru invitaţie.
Realizator: Pentru început sunt disponibile fonduri europene acum pentru domeniul culturii?
Bogdan Gheorghiu: Sunt disponibile fonduri europene. Odată, strict pentru domeniul cultural, se pot accesa prin Comisariatul cultural de la nivelul Uniunii Europene, dar există și fonduri care, venind prin Ministerul Fondurilor Europene de la noi, înglobează anumite domenii şi din cultură, alături de altele.
Realizator: A fost afectat sectorul cultural creativ,am vrea să mai știm? Ce vă spun oamenii de cultură?
Bogdan Gheorghiu: Sigur că a fost afectat sectorul cultural creativ. Eu vreau pe această cale să le mulţumesc tuturor celor din sectoarele cultural-creative şi din mediul privat şi din cel public, pentru că au reprezentat şi reprezintă adevăraţi parteneri în identificarea de soluţii pentru a depaşi această criză. Eu am avut numeroase întâlniri, sigur, toate s-au desfăşurat online, una dintre ele a fost inclusiv cu participarea premierului, şi am ţinut neapărat să fiu în contact cu oamenii din domeniu, nu numai cu specialiştii din minister, pentru a identifica cele mai bune soluţii care să fie aplicabile şi fezabile acestui sector. Practic, am continuat politica porţilor deschise, adaptându-ne la situaţia actuală.
Realizator: Domnule ministru Bogdan Gheorghiu, aveți propuneri de proiecte pentru viitor?
Bogdan Gheorghiu: Sigur că da. Deja noi am lansat programul "Acces online". Este un program pe care care l-am lansat pentru a sprijini cât mai repede artiștii. Am reușit să implementăm acest proiect-pilot, care sper să aibă succes și continuitate. Dacă de obicei acest proces de selecție era unul de durată, luni de zile, acum am prioritizat şi fluidizat această procedură. Dar, dacă tot m-aţi întrebat, am să vă spun ceva în premieră acum, în emisiunea dvs. Am luat decizia să aplicăm o modalitate pragmatică prin care să venim în sprijinul artiştilor plastici şi, astfel, am decis să alocăm suma de două milioane de lei din bugetul ministerului pentru achiziţia de artă contemporană. Este ceva ce nu s-a mai făcut de mult în ţara noastră, cred că undeva de prin 2001-2008, şi practic, în loc să venim cu un sprijin financiar social către artiştii plastici, prin această metodă sprjinim şi artiştii plastici, dar şi patrmoniul cultural al statului iese câştigat din această modalitate pe care am găsit-o noi, achiziţia şi expunerea unor lucrări de artă contemporană, în scopul promovării cuturale româneşti reprezintă o măsură deja implementată în UE, cred că în Grecia, dacă nu mă înşel, deja s-a implementat, şi în acest moment vă spun, deşi suntem în analiză cum va decurge exact, cel mai probabil nu va fi o achiziţie făcută direct de Ministerul Culturii, cel mai probabil prin muzeele de specialitate vom derula acest program.
Realizator: Refeirtor la propunerile de proiecte pentru viitor, întrebam şi pentru că am remarcat interesul multor artişti muzicieni de a se exprima în această perioadă mai ales în mediul virtual. Pentru ei?
Bogdan Gheorghiu: Noi suntem preocupaţi şi de continuarea proiectului de digitalizare a ministerului şi a culturii în general. Ne dorim o digitalizare rapidă a Ministerului Culturii, astfel încât să răspundă cu eficienţă nevoilor tuturor şi, în acelaşi timp, gândim proiecte şi producţii culturale adecvate canalului de diseminare digitală. Această criză, practic, a scos la iveală într-un mod mai pregnant unele lacune la nivelul infrastructurii culturale din România, asupra cărora am tras şi eu semnale de alarmă încă de la începutul mandatului. Într-un fel, această pandemie ne ajută să grăbim nişte lucruri care stagnau de ceva vreme pe ceea ce înseamnă digitalizarea ministerului şi a culturii în general.
Realizator: Dar vor fi alocări financiare şi către alte categorii de artişti?
Bogdan Gheorghiu: Dacă vorbim de măsuri de sprijin, sunt cele luate la nivel de guvern. Aici mă refer la faptul că Ministerul Culturii, într-un parteneriat strâns cu Ministerul Muncii, a obţinut acordarea unei indemnizaţii de 75% din salariul mediu brut pe ţară pentru persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe, persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale şi profesii liberale. A fost o preocupare a noastră foarte activă pentru a acoperi aceste sectoare pentru că ştiam că, fiind domenii specifice, le va fi greu celor de la Ministerul Muncii să identifice şi să acţioneze cu celeritate în acest domeniu, de aceea am ieşit noi în întâmpinare şi pot să spun că am găsit o deschidere maximă în colectivul de la Ministreul Muncii şi, astfel, din colaborarea dintre Ministerul Culturii şi Ministerul Muncii, au ieşit aceste soluţii care, sigur, pot fi perfectibile, dar deocamdată au rezolvat pe moment, /grosso modo/, problema celor din sectoarele culturale.
Realizator: Domnule ministru al culturii Bogdan Gheorghiu, vă mulţumi pentru prezenţa în emisiune.
(RS)