România, "stadiu avansat cu pregătirea preşedinţiei Consiliului European"
România este într-un stadiu avansat cu pregătirea preşedinţiei Consiliului European, declară ministrul Victor Negrescu.
Articol de Radiojurnal, 18 Octombrie 2017, 21:34
Chiar dacă are mai mult de un an până să preia şi ea preşedinţia Consiliului European, România este destul de avansată cu pregătirile.
Ce s-a făcut şi care sunt paşii următori, am aflat chiar de la ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu.
Victor Negrescu: "Suntem într-un stadiu avansat şi este suficient să ne uităm la calendarul oficial prezentat de Consiliul European pentru a vedea că România este în avans faţă de acest calendar. În momentul de faţă, avem identificate cele 1.500 de persoane care vor fi implicate direct în procesul de deţinere a preşedinţiei şi personal am discutat cu fiecare preşedinte şi viitor vicepreşedinte al grupurilor de lucru, pentru a ne asigura de competenţa lor. La 1 noiembrie, începem programul de formare cu experţi români şi ulterior vor urma programe de formare cu experţi ai Comisiei Europene şi ai Consiliului şi experţi străini, pentru a-i pregăti pe cei care se vor ocupa de elementele tehnice. Mai mult decât atât, am lansat împreună cu Ministerul Educaţiei concursul pentru realizarea logo-ului. E suficient să intraţi pe site-ul ministerului pentru a vedea mai multe informaţii. Invităm pe toţi tinerii să participe la acest concurs. Sperăm ca de asemenea în toamna acestui an să avem sloganul. De asemenea, la nivelul sistemului public din România, avem identificate temele importante pentru viitoare preşedinţie, teme care, evident, vor fi discutate şi cu celelalte ţări din trio, Finlanda şi Croaţia, cu cei care lucrează la Secretariatul general al Consiliului European, cu reprezentanţii Comisiei Europene, şi în toamna acestui an vor fi lansate primele dezbateri despre posibilele teme în vederea viitoarei preşedinţii a României. Nu putem să vorbim despre aceste teme până ce procesul de consultare nu este finalizat, dar ce vreau să vă spun este că România caută într-adevăr să fructifice momentul în care va deţine această preşedinţie.
România va deţine preşedinţia la începutul anului 2019, când practic trebuie să finalizăm dosarele importante aflate pe agenda instituţiilor europene în prezent. Avem de asemenea momentul referitor la ieşirea Marii Britanii din UE, deci Brexitul automat va ocupa mult din activitatea noastră, dar şi negocierile privind cadrul financiar multianual. Discuţiile despre viitorul buget european vor fi principalele teme abordate pe durata preşedinţiei noastre. Vorbim de viitoare politică de coeziune, de viitoare politică agricolă, de modul în care îi finanţăm pe tinerii aflaţi în dificultate, în care finanţăm politica digitală la nivel european şi cred că aceste negocieri, dacă le gestionăm cum trebuie, putem fi bine pregătiţi. De aceea am lansat deja la nivelul sistemului public din România grupul de lucru interguvernamental care se ocupă de pregătirea viziunii României pentru aceste negocieri privind cadrul financiar multianual. Timp de 6 luni, cu siguranţă nu poţi schimba complet agenda europeană. Poţi înainta o serie de priorităţi, o serie de teme pe care speri să le îmbrăţişeze şi celelalte state. Noi sperăm ca preşedinţia bulgară să fie cea care lansează o serie de teme de interes comun, că vorbim despre viitoare politică de coeziune, că vorbim de strategia Dunării, care e de interes pentru noi, că vorbim de ţările din vecinătate, Balcanii de Vest sau chiar Republica Moldova... Dorim ca împreună cu ei să lansăm deja în dezbatere aceste teme, care să fie dezvoltate pe durata celor 6 luni ale preşedinţiei bulgare, sperăm să fie continuate pe timpul preşedinţiei austriece şi România să negocieze şi să finalizeze o parte din aceste teme pe durata preşedinţiei sale. În cadrul întâlnirii avute între cele două guverne, între guvernul român şi guvernul bulgar s-a semnat un protocol de colaborare care prevede o colaborare strânsă în vederea acestor viitoare preşedinţii. Practic vom crea un mecanism de coordonare, /.../ de lucru comun prin care vom dialoga. Vom discuta despre temele aflate în negociere la nivel european, ne vom susţine poziţiile, vom avea discuţii preliminare şi anterioare negocierilor, pentru a ne asigura că şi viziunea noastră se regăseşte în viziunea comună care este adoptată la nivel european".