România sprijină Republica Moldova în realizarea obiectivelor de preaderare la UE
O delegaţie guvernamentală de la Chişinău a discutat astăzi, la Palatul Victoria, cu partenerii din România despre cum pot fi folosite aceste fonduri pentru a dezvolta mediul de afaceri privat din Republica Moldova.
Articol de Andrei Şerban, 30 Ianuarie 2024, 18:46
Experţii din România le-au prezentat colegilor din Republica Moldova modul în care pot fi folosite fondurile de preaderare la Uniunea Europeană.
O delegaţie guvernamentală de la Chişinău a discutat astăzi, la Palatul Victoria, cu partenerii din România despre cum pot fi folosite aceste fonduri pentru a dezvolta mediul de afaceri privat din Republica Moldova.
Ca fost stat candidat, dar şi ca membru al Uniunii Europene, România are experienţă în folosirea fondurilor de preaderare, dar şi a banilor europeni din bugetul multianual al Uniunii.
"Cel mai important lucru este colaborarea simplă, care să nu fie stufoasă, cu beneficiarii acestor fonduri", a subliniat secretarul de stat Roxana Mînzatu.
Roxana Mînzatu: Mai important a fost să avem strategie, să avem viziune şi să avem un parteneriat cât mai puţin împovărător cu beneficiarii acestor fonduri. Şi am împărtăşit colegilor de la Ministerul Dezvoltării din Republica Moldova despre cum credem noi că am putea şi ar putea dânşii să facă mai bine, poate să aibă mai puţine instituţii finanţatoare, reguli puţin mai simple în relaţia cu antreprenorii...
Reporter: Experţii guvernamentali de la Chişinău au mulţumit României că se află alături de Republica Moldova pe drumul ei spre Uniunea Europeană.
Secretarul de stat Viorel Garaz a spus că cea mai gravă problemă este situaţia precară a mediului de afaceri din ţara sa, care, alături de alte probleme, cum ar fi războiul din Ucraina, împiedică dezvoltarea economică.
Viorel Garaz: Problema cu care astăzi se confruntă economia Republicii Moldova este faptul că mediul de afaceri este mult în urma celui din comunitatea europeană. Noi avem mult prea multe conflicte în ultima perioadă, care, din păcate, ne dau peste cap toate mecanismele de dezvoltare economică. Am început-o cu pandemia, a urmat o criză energetică, după care a început războiul din Ucraina, care la propriu ne-a stopat toată calea asta de dezvoltare economică.
Şi secretarul de stat Veronica Arpintin a amintit că noua strategie a guvernului de la Chişinău este una inovatoare şi pune serviciile în centrul dezvoltării economice.
VIDEO: Conferință de presă susținută de secretarul de stat Roxana Mînzatu și de secretarii de stat ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova, Veronica Arpintin și Viorel Garaz.