România şi Moldova, "acelaşi sânge, două ţări"
Vizita preşedintelui Băsescu în Republica Moldova a inclus semnarea mai multor documente.
Articol de Paul Poteraşi, 28 Ianuarie 2010, 20:06
În cea de-a doua zi a vizitei sale în Republica Moldova, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nimeni nu-i poate convinge pe români că au alt sânge decât cetăţenii din Republica Moldova. În faţa studenţilor de la Universitatea "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul, el a dat asigurări că România are deplin respect pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Traian Băsescu a mai afirmat că este esenţial ca Republica Moldova să-şi continue procesul de apropiere de Uniunea Europeană, menţionând că semnalele din ultimele cinci luni au fost pozitive.
Şeful statului a apreciat că Republica Moldova nu va fi atractivă pentru investitori atât timp cât va rămâne într-o zonă gri.
El a mai adăugat că este nevoie de "o regândire a instituţiilor" pentru a fi compatibile cu cele europene.
Traian Băsescu a subliniat şi importanţa cuplării Republicii Moldova la infrastructurile Uniunii Europene prin România.
"Vom declanşa proiecte de compatibilizare feroviară de la Iaşi până la Chişinău, să trecem pe linie cu ecartament normal, vom declanşa proiectul de conectare a sistemului de gaze din România cu cel din Republica Moldova, sistemul de cuplare a celor două sisteme energetice.
"Deja una din investiţii este aproape gata. Sperăm ca la sfârşitul anului, pe linia de 110 kW să ne cuplăm şi să demarăm proiectul pentru linia de 400 de kW prin Suceava-Bălţi" a precizat preşedintele Traian Băsescu.
Totodată, Traian Băsescu le-a vorbit studenţilor despre reluarea discuţiilor cu privire la semnarea acordului pentru recunoaşterea reciprocă a diplomelor, despre necesitatea reformării sistemului de educaţie, precum şi despre intenţia României de a spriji Republica Moldova în procesul de integrare europeană.
Ajutor de 100 de milioane de euro
România va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, a anunţat miercuri, la Chişinău, preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a precizat că acest ajutor va fi alocat în perioada 2010-2013 în patru tranşe.
Ajutorul este destinat proiectelor din educaţie şi infrastructură.
Totodată, Traian Băsescu a afirmat că România nu va semna niciodată un tratat de frontieră care să redefinească graniţa dintre ţara noastră şi Republica Moldova.
"România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre România şi Republica Moldova. România a recunoscut frontierele de stat ale Republicii Moldova aşa cum erau ele moştenite de la fosta Uniune Sovietică" a declarat preşedintele României.
Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat într-o vizită de două zile în Republica Moldova ocazie cu care acesta a avut mai multe întrevederi cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
Preşedintele a fost însoţit de o delagaţie importantă, din care au făcut parte ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, şi secretarul de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac.
Această vizită a avut ca scop normalizarea relaţiilor cu Republica Moldova, deoarece în perioada în care la putere s-a aflat Partidul Comuniştilor, Chişinăul a răcit relaţiile cu Bucureştiul, ajungând chiar la declararea ambasadorului României persona non-grata.
Şi precedentul mandat a fost inaugurat de preşedintele Traian Băsescu cu o vizită oficială la Chişinău. Vizita a avut loc pe data de 21 ianuarie 2005.