România şi Italia, acord de colaborare în domeniul laserului
Acordul de colaborare s-a semnat la Roma de către directorii Institututelor Naţionale de Fizică Nucleară din Italia şi România.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Martie 2014, 09:00
66,8 milioane de euro de la Uniunea Europeană vor fi investiţi de Institutul de Fizică Nucleară din România şi de cel din Italia într-un nou laborator de fizică, care va fi construit la Măgurele.
Obiectivul principal este realizarea celui mai puternic laser din lume.
Din acest proiect paneuropean fac parte 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre ale Uniunii Europene.
Acordul de colaborare s-a semnat la Roma din partea Italiei de directorul Institutului Naţional de Fizică Nucleară, Fernando Ferroni.
"Este un moment foarte important. Cred că este semnificativ că România a decis să folosească o parte din fondurile structurale de la Uniunea Europeană pentru a construi un laborator de fizică, ce va fi la dispoziţia cercetătorilor români şi europeni.
"Este la fel de important pentru noi că Institutul Naţional de Fizică Nucleară a participat şi a câştigat această oportunitate, de a construi cel mai puternic laser din lume, având alături, în acest proiect, mai multe centre de cercetare şi societăţi de profil din Europa", a spus Fernando Ferroni.
Delegaţia din ţara noastră a fost condusă de directorul Institutului Naţional de Fizică Nucleară de la Măgurele, Nicolae Victor Zamfir.
"Pentru noi, dar şi pentru comunitatea fizicienilor nuclearişti din domeniul laserului din Europa momentul este extrem de important pentru că reprezintă ultimul pas în începerea implementării proiectului", a spus Nicolae Victor Zamfir.
La eveniment a fost prezent şi ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu.
"Prin contribuţia sa la acest mare proiect european în România oferă tinerilor cercetători români ocazia de a putea studia, cerceta şi concretiza activitatea lor chiar în România", a spus Dana Constantinescu.