România și Bulgaria intră în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre de la 1 ianuarie
Poliția de Frontieră poate face însă verificări aleatorii, așa că cei care călătoresc sunt sfătuiți să aibă toate documentele necesare, inclusiv pentru minori.
Articol de Bogdan Isopescu, 31 Decembrie 2024, 18:37
România și Bulgaria vor intra deplin de la miezul nopții în Spațiul Schengen de liberă circulație.
Acest lucru înseamnă că nu vor mai avea loc controale la frontierele terestre cu Ungaria și Bulgaria - state membre, ca și țara noastră, ale Uniunii Europene.
Poliția de Frontieră poate face însă verificări aleatorii, așa că cei care călătoresc sunt sfătuiți să aibă toate documentele necesare, inclusiv pentru minori.
România are granițe terestre cu cinci state, dintre care doar două vor face subiectul ridicării controalelor, în speță pe granița cu Ungaria și Bulgaria.
La celelalte puncte de frontieră - adică cele cu Ucraina, Moldova și cu Serbia - regimul va fi păstrat. Ridicarea controalelor pe granița cu Ungaria și Bulgaria nu presupune însă că nu veți mai avea nevoie de documentele clasice, cum ar fi cartea de identitate pentru adulți sau pașaportul în cazul minorilor; oricând și oriunde în Spațiul Schengen puteți fi oprit pentru verificări aleatorii.
Mai mult, pentru minori va funcționa același regim ca și până acum; spre exemplu, minorii care călătoresc însoțiți de un singur părinte au nevoie și de acordul notarial al celuilalt părinte sau, mai nou, un tânăr între 16 și 18 ani are posibilitatea de a călători neînsoțit pe o anumită rută din Spațiul Schengen doar dacă deține documente similare de la ambii părinți, alături de cartea de identitate.
Un ultim sfat este acela de a verifica întotdeauna dacă țara europeană în care veți călători face parte din Uniunea Europeană.
În Anglia, Scoția sau în Irlanda de Nord veți avea nevoie de pașaport, pentru că Marea Britanie nu mai face parte din blocul comunitar.
Pe de altă parte, însă, în Norvegia sau în Elveția veți putea intra cu buletinul, deși nici ele nu fac parte din Uniunea Europeană.