România se află printre țările identificate de CE în care există companii din industria de apărare care ar putea majora capacitatea de producție pentru a sprijini Ucraina
România se află printre țările identificate de Comisia Europeană în care există companii din industria de apărare care ar putea majora capacitatea de producție pentru a sprijini Ucraina.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Aprilie 2023, 08:00
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - România se numără printre cele 11 țări identificate de Comisia Europeană în care există companii din industria de apărare ce și-ar putea majora capacitatea de producție pentru a sprijini Ucraina - a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton. El a vizitat miercuri două dintre fabricile ROMARM împreună cu ministrul economiei, Florin Spătaru.
Relatează corespondentul RRA Iulian Olescu: ”Țările Uniunii Europene s-au angajat să sprijine Ucraina în efortul său de apărare împotriva agresiunii Rusiei și sunt decise să își mențină acest angajament. De aceea, trebuie să ne asigurăm că putem furniza echipamentele și muniția de care Ucraina are nevoie - a declarat miercuri, după vizita la două fabrici din județul Dâmbovița aparținând ROMARM, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.
Thierry Breton: ”Am identificat 15 companii din 11 țări europene care pot răspunde acestei cerințe de îmbunătățire a capacităților de producție de care avem nevoie, iar România este unul dintre aceste state. Am vizitat astăzi, împreună cu domnul ministru, două uzine din industria de apărare, care sunt foarte interesante și vreau să vă spun că am fost impresionat de dedicarea oamenilor, de abilitățile lor, dar, bineînțeles, și de echipamente.”
La rândul său, ministrul român al economiei, Florin Spătaru, a declarat că s-a vorbit despre sprijinul european pe care industria românească îl poate obține, în așa fel încât să poată contribui la efortul de reconstrucție a Ucrainei, dar și despre partea legată de industria militară.
Florin Spătaru: ”Investițiile în industria de apărare, cele care au fost deja alocate prin bugetul de stat național, cele 800 de milioane de lei, dar și următoarele investiții în parteneriat cu țări sau cu Comisia Europeană, vor reprezenta baza dezvoltării industriei de apărare. Avem pregătite soluții atât pentru fabrica de pulberi, cât și pentru liniile de producție, atât de la Plopeni, cât și de la Dragomirești.”
Florin Spătaru a mai precizat că au fost deja făcute analize, că există oferte preliminare și că o parte dintre aceste investiții ar putea fi finanțate fie prin parteneriate cu alte companii europene, fie din fonduri de la Uniunea Europeană, alocate pentru creșterea acestor capacități de producție.”