România "riscă să piardă fonduri UE de 900 de milioane de euro"
Ministrul afacerilor europene le-a cerut tuturor membrilor guvernului să finalizeze până în septembrie evaluarea proiectelor cu fonduri UE care nu se vor încheia până în 2015.
10 Iulie 2012, 19:01
România riscă să piardă peste 900 de milioane de euro fonduri europene, în special în privinţa proiectelor legate de competitivitatea economică.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a spus că problema cea mai mare o reprezintă modul în care proiectele respective sunt puse în practică, motiv pentru care programele privind transporturile, mediul şi cel regional vor fi monitorizate pas cu pas de echipe ale ministerului.
Leonard Orban s-a pronunţat din nou asupra adoptării cât mai curând a unei decizii politice pentru unificarea sub un singur minister a autorităţilor care gestionează în prezent fondurile europene.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a prezentat situaţia gradului de accesare şi absorbţie, stadiul în care se află negocierile cu Uniunea Europeană pentru exerciţiul financiar viitor şi şansele României de a atrage mai mulţi bani după 2013.
În acest moment, România se află pe ultimul loc în Europa în domeniul absorbţiei fondurilor europene, având o rată efectivă de 10%.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a cerut miniştrilor să finalizeze până în septembrie evaluarea proiectelor cu fonduri europene ce nu pot fi finalizate până în 2015.
"Am transmis scrisori către miniştrii care au în gestiune diferitele programe comunitare, în ideea de a face o evaluare asupra tuturor proiectelor care se află în derulare, în implementare, sau proiectele care au fost aprobate, cu scopul de a identifica pe acele proiecte care nu pot să mai fie finalizate până la sfârşitul anului 2015.
"Pentru acele proiecte se va retrage finanţarea, iar banii astfel disponibilizaţi vor putea să fie utilizaţi pentru alte zone unde absorbţia este ridicată şi unde există şanse să finalizeze diferitele proiecte până în 2015", a declarat Leonard Orban.
Ministrul afacerilor europene a avertizat, totodată, că riscul de dezangajare pentru finalul acestui an este de aproape 952 de milioane de euro.
"În fiecare an, începând cu 2011, există un plafon valoric care trebuie să fie atins pentru fiecare program operaţional, astfel încât să se evite dezangajarea automată a fondurilor, adică, mai precis, pierderea respectivelor sume de bani.
"În momentul de faţă, până la sfârşitul anului, România va trebui să mai absoarbă în ceea ce priveşte fondurile structurale şi de coeziune aproximativ 952 de milioane de euro, în ideea evitării dezangajării pe diferitele programe operaţionale", a mai spus Leonard Orban
Ministerul agriculturii şi dezvoltării rurale va plăti în avans, în acest an, începând cu 16 octombrie, jumătate din sprijinul pe suprafaţă pentru fermieri aferent anului 2013, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, prezent la o conferinţă organizată pe tema absorbţiei fondurilor europene.