România reia exporturile de carne de porc în UE
La 1 ianuarie a expirat interdicţia aplicată României la exportul de carne de porc în Uniunea Europeană. Restricţia a fost aplicată din cauza pestei porcine.
Articol de Radiojurnal, 01 Ianuarie 2014, 14:45
România începe de la 1 ianuarie să exporte carne de porc în ţările Uniunii Europene.
Exporturile vor fi asigurate de toţi operatorii economici acreditaţi pentru această activitate.
României i s-au impus, în ultimii ani, restricţii către ţările comunitare din cauza pestei porcine.
Ultimele focare de pestă porcină au fost înregistrate în 2007, potrivit datelor Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare.
România a cheltuit peste şapte milioane de euro pentru diverse programe destinate eradicării acestei boli, amintesc agenţiile de presă.
Reguli mai dure pentru comercializarea laptelui
Fermierii români de vite nu mai pot vinde laptele crud pentru procesare, din acest an, decât dacă respectă standarde europene foarte stricte de igienă şi de sănătate a animalelor.
Totodată, normele europene presupun echipamente adecvate de muls şi pentru păstrarea şi răcirea laptelui.
În acelaşi timp, procesatorii trebuie să preia numai laptele care respectă standardele comunitare.
Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale, guvernul a aprobat recent o hotărâre privind acordarea ajutorului de minimis pentru sprijinirea celor care deţin până la cinci vaci de lapte şi care se organizează în asociaţii la nivelul comunei.
Sprijinul reprezintă achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui, cu o capacitate de maximum o mie litri, al căror preţ este de 5.000 de euro.