România reia după nouă ani exportul de carne de porc în UE
Ministrul agriculturii a anunţat că exportul de carne de porc va fi reluat de la 1 ianuarie.Ţara noastră avea interdicţie de a exporta carne de porc în UE din anul 2003, din cauza vaccinării împotriva pestei porcine.
Articol de Paul Poteraşi, 06 Decembrie 2011, 16:57
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat pentru Mediafax că România va exporta în ţările Uniunii Europene zeci de mii de tone de carne de porc anual, începând cu 2012.
Anunţul ministrului vine după ce Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru reluarea exporturilor începând cu 1 ianuarie.
"Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca România să poată exporta carne de porc în ţările UE, începând cu 1 ianuarie 2012.
"Este o mare realizare, pentru că se vor rezolva astfel problemele acestui sector", a precizat Valeriu Tabără.
Ministrul agriculturii a adăugat că reluarea exporturilor va duce şi la creşterea consumului de cereale din România.
"Cred că vom ajunge la zeci de mii de tone de carne de porc pe care le putem exporta anual", a afirmat reprezentantul guvernului.
Avantaj şi pentru crescătorii de porci
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, a declarat că reluarea exporturilor de carne de porc pe piaţa comunitară va aduce un beneficiu nu numai fermelor comerciale ci şi crescătorilor de porci din România.
"Ridicarea acestei bariere comerciale impuse României din cauza pestei porcine ar putea aduce, în primul an de export, între 600 de milioane şi un miliard de euro, potrivit aprecierilor făcute de reprezentanţii industriei autohtone a cărnii", a subliniat şeful ANSVSA.
Pentru obţinerea acestui acord din partea Comisiei Europene, ANSVSA a prezentat un raport complet privind stadiul supravegherii animalelor în ceea ce priveşte pesta porcină clasică, inclusiv toate analizele făcute de medicii veterinari de la animalele din fermele care au solicitat exportul pe piaţa comunitară, din zonele apropiate acestora, dar şi din gospodăriile populaţiei.
Până la această dată, mai multe ferme din vestul ţării, respectiv din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Bihor, au solicitat ieşirea pe piaţa comunitară cu carne de porc, deşi supravegherea animalelor se realizează de medicii veterinari la nivelul întregii ţări, nu doar în judeţele în care sunt situate fermele care au solicitat acordul pentru export.
Exporturi oprite din cauza pestei porcine
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti pentru piaţa UE au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.
În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.
Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.
Potrivit datelor INS, la 1 mai 2011, România înregistra un efectiv de peste 4,5 milioane de porci, mai mic cu 2,2 procente faţă de aceeaşi perioadă din 2010, când erau 4,7 milioane de capete.
În fermele mari sunt crescuţi în jur de 1,4 milioane de porci.