"România raportează doar 1% din totalul infecțiilor nosocomiale"
Rafila: România raportează doar 1% din totalul infecțiilor nosocomiale asociate asistenței medicale, în timp ce media la nivel european este de 7%.
Articol de Radiojurnal, 25 Octombrie 2022, 18:34
România raportează doar 1% din totalul infecțiilor nosocomiale asociate asistenței medicale, în timp ce media la nivel european este de 7%, spune ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
Proporția este însă în creștere față de cei 0,2% în trecut. În opinia ministrului, fenomenul ar putea fi ținut sub control dacă managerii de spitale ar fi încurajat să raporteze infecțiile și ar scădea consumul de antibiotice.
Alexandru Rafila: Noi lucrăm ca ele să se poată descoperi, să se poată raporta, să putem lua măsuri încât să fie mai puține infecții cu bacterii multirezistente, pentru că avem o problemă majoră în România, avem cea mai proastă situație din punct de vedere al bacteriilor multirezistente care produc infecții invazive, pentru că se folosesc cele mai multe antibiotice. Consumul de antibiotice... suntem pe locul întâi în Uniunea Europeană și lucrul ăsta generează rezistență la antibiotice și atunci trebuie să putem să lucrăm ca să aducem fenomenul ăsta sub control, să scădem treptat consumul de antibiotice, să putem să facem screeningul pacienților atunci când sunt internați în spitale și să-i separăm, dacă există condiții în spitale, să aibă saloane individuale, mai ales în zona asta sensibilă de terapie intensivă, să putem să urmărim circuitul bacteriilor în spitale, să putem face diagnostic microbiologic. Şi am făcut legislația ca să facem posibil diagnosticul microbiologic în spitale, să organizeze laboratoare sau compartimente cu personal calificat.
Realizator: Potrivit ministrului Rafila, citat de reporterul RRA, Adriana Turea, infecțiile nosocomiale sunt responsabile în fiecare an la nivelul Uniunii Europene de 37.000 de decese. În țara noastră, numărul ar fi probabil, potrivit ministrului, de aproape 1.700.