România "poate sprijini mai mult Republica Moldova"
Mai mulţi reprezentanţi din România şi Republica Moldova ai euroregiunii Siret-Prut-Nistru au avut vineri întâlniri la Bucureşti pentru a discuta despre proiecte transfrontaliere.
Articol de Petruţa Obrejan, 05 Aprilie 2014, 01:48
Mai mulţi reprezentanţi din România şi Republica Moldova ai euroregiunii Siret-Prut-Nistru au avut vineri întâlniri la cel mai înalt nivel la Bucureşti pentru discutarea unor probleme legate de dezvoltarea proiectelor transfrontaliere.
Ultima a fost în cursul după-amiezii cu preşedintele Traian Băsescu după ce dimineaţă s-au întâlnit această delegaţie la guvern cu premierul Victor Ponta.
Şeful executivului a promis construirea încă unui pod peste Prut.
România poate sprijini mai mult Republica Moldova chiar dacă nu dispune de aceleaşi resurse financiare ca Germania de vest faţă de cea de est, a afirmat vineri premierul Victor Ponta la reuniunea cu preşedinţii consiliilor raionale din Republica Moldova.
Mai mult, autorităţile moldovene nu trebuie să repete erorile Bucureştiului, ci să preia doar elementele care să o aducă mai aproape de obiectivul său fundamental şi anume aderarea la UE, a mai spus premierul.
"Nu-mi doresc nimic mai mult decât ca în Moldova să fie prosperitate, să fie linişte, să fie siguranţă şi când România va avea preşedinţia Uniunii Europene, în 2019, la masa aceea, la care stau membrii Uniunii Europene, să stea şi Moldova.
"Înainte să intru în sală l-am rugat pe domnul vicepremierul Dragnea, să-mi confirme că a primit, în sfârşit, lista de la Guvernul de la Chişinău referitoare la grădiniţe şi cei 20 de milioane de euro pleacă imediat către guvern.
"În acelaşi timp, gazoductul e aproape gata. Compania naţională de drumuri, m-a înştiinţat, astăzi, despre studiile de fezabilitate pentru cele două poduri prioritare, pe care mi le-a cerut premierul Leancă, deci lucruri concrete pe care putem să le facem împreună", a declarat Victor Ponta.
Un nou pod peste Prut
La solicitarea preşedintei Raionului Leova, Efrosinia Greţcu, premierul a promis sprijin şi pentru construcţia unui nou pod peste Prut în zona Bumbăta.
"Uniunea Europeană pe motiv că România este membră a UE şi consider că râul Prut trebuie să nu ne despartă, ba din contră să ne unească şi în acest context aş dori să fie cât mai multe treceri peste Prut în beneficiul cetăţenilor noştri şi vroiam să vă zic că podul de la Leova a fost printre cele 22 de poduri distrus în urma celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat Efrosinia Greţcu.
O problemă ridicată de cei prezenţi s-a referit şi la modificarea în viitor a legislaţiei româneşti, astfel încât aceasta să permită iniţierea unor programe de colaborare în mod direct între administraţiile locale de pe cele două maluri ale Prutului.
"Este o premieră ce facem noi astăzi aici. Ceea ce poate în sine ar fi o problemă că de 23 de ani, 24 de ani nu a mai avut loc un asemenea eveniment în sensul în care întreaga, aproape întreaga administraţie publică din Republica Moldova să fie prezentă în discuţii directe cu guvernul României, pe proiecte concrete şi nu doar pe gânduri bune şi dorinţe de viitor", a spus preşedintele euroregiunii Siret-Prut-Nistru, Mihai Adomniţei
Şi preşedintele Raionului Ungheni, Iurie Toma s-a pronunţat la rândul său pentru extinderea colaborării româno-moldovene.
"Construcţia Gazoductului este deja la 85 de procente finalizat. Urmează să facem subtraversarea căii ferate şi a drumului naţional şi Prutul.
"Sunt convins că vom realiza şi chiar până în toamnă, ca locuitorii Raionului Ungheni cât şi Nisporeni-Călăraşi să beneficieze de acest gaz", a spus Iurie Toma.