România, pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește educația financiară
Pentru profesori a fost lansată marți o nouă platformă online cu resurse de învățare, pe care aceștia o pot folosi la clasă, în timpul orelor.
Articol de Ancuţa Cocoroveanu, 04 Februarie 2025, 19:43
Țara noastră continuă să fie pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește educația financiară, deși companiile din domeniu investesc continuu în programe prin care învață populația despre cum să își gestioneze banii.
Pentru profesori, de exemplu, a fost lansată marți o nouă platformă online cu resurse de învățare, pe care aceștia o pot folosi la clasă, în timpul orelor.
Jocuri educative, fișe, dar și simulări ale operațiunilor financiare pot fi accesate de marți de către profesorii din toată țara, indiferent de materia pe care o predau, prin platforma online life-lab.ro.
Andreea Ilie, profesoară de economie: Am discutat despre produsele financiare existente pe piață, despre ce produse financiare utilizează elevii și am aflat că ei știu deja foarte multe informații. Își economisesc o parte din banii pe care îi primesc, vor să-și cumpere anumite gadgeturi. Unii strângeau bani inclusiv pentru școala de șoferi, alții puneau bani deoparte pentru universitatea la care vor să meargă.
Cel mai recent raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică arată că România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește educația financiară.
-: Sunt în clasa a XI-a a Liceului Tehnologic Profesor Ilie Gavrilă din Ciorani. Recent am început să strâng banii mei și de cinci luni, așa, am venitul meu, pentru că am acum un buget foarte bine stabilit, știu pe ce dau banii. Sunt foarte atentă la cheltuielile mele. Datorită economiilor mi-am plătit singură școala de șoferi.
-: Folosesc cont de economii, folosesc chiar cont de investiții. Ești puțin văzut ciudat, deoarece ești diferit. Sunt puțini oameni care cunosc, sunt mai mulți care nu cunosc și te văd total diferit.