România, pe locul 69 din 175 de țări, în privința corupției
România înregistrează alături de Bulgaria, Italia şi Grecia cel mai slab scor dintre ţările UE în clasamentul privind indicele de percepţie a corupţiei.
Articol de Radiojurnal, 03 Decembrie 2014, 09:12
România îşi păstrează locul 69 de anul trecut în clasamentul privind indicele de percepţie a corupţiei, întocmit de organizaţia Transparency Internaţional pentru 175 de ţări.
România înregistrează însă alături de Bulgaria, Italia şi Grecia cel mai prost scor dintre ţările Uniunii Europene.
Preşedintele organizaţiei Transparency International a îndemnat ţările de la coada clasamentului să ia măsuri radicale pentru combaterea corupţiei, un fenomen care subminează dezvoltarea economiei şi contribuie la sărăcirea populaţiei.
Reprezentanta Transparency International, Iulia Coşpănaru a afirmat pentru Radio România Actualităţi, în rubrica Apel Matinal, că este îngrijorătoare această poziţie din a doua jumătate a clasamentului şi cu 20 de puncte sub media europeană a nivelului perceput al corupţiei.
Clasamentul întocmit anual se bazează pe opinii ale experţilor despre modul în care este perceput fenomenul corupţiei în ţările monitorizate.
Scandalurile de corupţie din China şi Turcia au coborât cele două ţări câteva locuri în clasament. Cele mai corupte state sunt Somalia, Coreea de Nord şi Sudan, iar în Europa, Ucraina deţine acestă poziţie.
Corruption Perceptions Index 2014 is now LIVE. Denmark is 1st out of 175 countries http://t.co/kVewKKJRjy#CPI2014pic.twitter.com/1nlhPzubzn
— Transparency Int'l (@anticorruption) December 3, 2014
Cele mai puţin corupte rămân ţările din nordul continentului Danemarca, Finlanda şi Suedia, cu Noua Zeelandă intercalată între ele.
Trei sferturi dintre ţări sunt cotate însă peste nivelul mediu al corupţiei, o situaţie alarmantă care are nevoie de măsuri urgente - potrivit preşedintelui organizaţiei Transparency International, Jose Ugaz. Şcoli slab echipate, medicamente contrafăcute şi alegeri decise de bani sunt doar câteva dintre consecinţele corupţiei din sectorul public.
Transparency International atrage atenţia că mita şi înţelegerile de culise nu fură doar resurse de la cei mai vulnerabili - acestea subminează justiţia şi dezvoltarea economică, şi distrug încrederea publicului în guvern şi în liderii naţionali.