România "nu poate menţine sistemul bugetar în forma actuală"
Şeful statului a susţinut o conferinţă de presă în care a explicat necesitatea adoptării măsurilor anuntaţe în urma discuţiilor cu reprezentanţii instituţiilor financiare.
Articol de Răzvan Stancu, 13 Mai 2010, 20:05
Preşedintele a explicat că statul român nu îşi mai poate finanţa sistemele sociale şi bugetare pe care le-a dezvoltat "în mod eronat".
Traian Băsescu a precizat că România nu este în situaţia Greciei în acest moment şi are la îndemână toate instrumentele să evite o astfel de situaţie.
"Singura problema este dacă vrem, dacă putem să utilizăm aceste instrumente pe care le avem la îndemână şi poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care le avem în momentul de faţă este legat de solidaritatea UE şi de solidaritatea instituţiilor financiare în care România este parte, fie că vorbim de FMI sau de Banca Mondială."
Totuşi şeful statului a avertizat că în lipsa unor măsuri coerente, România ar ajunge în situaţia Greciei în 2013.
Setul de măsuri anunţat de guvern vizează componente sociale şi bugetare, a declarat Traian Băsescu, explicând că este vorba de reducerea cheltuielilor cu pensile, ajutoarele sociale dar şi salariile bugetarilor.
Numărul pensionărilor pe caz de boală "a crescut îngrijorător"
Bugetul de stat transferă la bugetul de pensii 1,7 miliarde euro în 2010, iar necesarul este de 2,2 miliarde euro, condiţii în care statul a decis reducerea pensiilor cu 15 procente.
Preşedintele a atras atenţia că a crescut îngrijorator numărul pensionaţilor pe caz de boală, aratând că multe dintre aceste cazuri reprezintă înţelegeri dintre medici şi persoane care sunt apte de munca.
''O simplă adunare arată că numărul pensionarilor fără stagiu complet de cotizare este de 2,2 milioane, deci avem mai mulţi pensionari fără stagiul de pensionare îndeplinit decât cei cu stagiu îndeplinit. Cred că orice om s-ar întreba de ce în ultimii 2- 3 ani s-a produs o creştere explozivă a numărului pensionărilor pe caz de boală'', a spus preşedintele.
Traian Băsescu a mai afirmat că statul român intenţionează să menţină reducerea de 15 la sută a pensiilor pâna la sfârşitul anului, dar a precizat că este doar o intenţie care depinde de mulţi factori.
"Intenţia este să menţinem această reducere pâna la sfârşitul anului. Dar este doar o intenţie, în speranţa că pentru bugetul anului 2011 să avem resurse''.
Numeroase persoane "primesc ajutor de şomaj în paralel cu salariul"
Privitor la cheltuielile în sistemul social, şeful statului a anunţat că există circa 200 de ajutoare sociale de care românii pot beneficia. 7 milioane de români primesc sprijin social în valoare de 2 miliarde de euro, a precizat Traian Basescu.
El a adăugat că autorităţile vor începe operaţiunea de evaluare a acestor ajutoare, în condiţiile în care există persoane care cumulează ajutoare de pâna la 5 mii de lei pe lună.
Totodată, şeful statului a arătat că sunt oameni care încasează ajutor de şomaj şi în acelaşi timp lucrează la negru sau cu contract.
"Mare parte din aceste ajutoare sunt nejustificate şi reprezintă o altă formă de clientelism,
ele au fost de regulă acordate ori la început, ori la sfârşit de mandat şi vizau efecte electorale: la început - consolidare, la sfârşit - vot'', susţine Traian Băsescu.
Statul nu poate cheltui de la buget "mai mult decât produce"
Un alt punct atins de şeful statului a fost reducerea cheltuielilor cu salariile în aparatul bugetar.
El a arătat că la sfârşitul anului 2004 aceste cheltuieli erau de 17 miliarde lei iar în 2010 au ajuns la 43,6 miliarde lei.
Potrivit cifrelor anunţate de şeful statului, 3 milioane de oameni cotizează pentru 1,4 milioane bugetari si 6 milioane pensionari.
Traian Băsescu a avertizat că fără măsuri România ar ajunge în 2013 la un nivel de îndatorare de 67 la sută din PIB, ţara noastră putând suporta cu greu un nivel de îndatorare de 36 sau 37 la sută.
''Acest nivel îl vom suporta greu, iar măsurile ce trebuie luate sunt pentru a preveni creşterea peste 36-37%, maxim 40%''.
La ora actuală gradul de îndatorare este de 31 la suta din PIB, echivalentul bugetului naţional, a precizat Traian Basescu.
Măsurile anunţate "trebuie dublate de soluţii de stimulare a creşterii economiei"
El a mai explicat că dacă statul ar fi recurs la varianta măririi fiscalităţii, România risca să ia un nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani de la instituţiile financiare internaţionale.
"Aş vrea să întelegem foarte bine că ducând înainte lucrurile ca în prezent şi mărind fiscalitatea ar fi fost inevitabil un nou acord de împrumut cu FMI, BM si UE. De data aceasta, unul mai mare, pe care l-am evaluat la aproape 30 de miliarde de euro'' a afirmat preşedintele României.
Preşedintele a atras atenţia că aceste măsuri nu vor fi suficiente dacă guvernul nu le va însoţi de câteva soluţii de susţinere a economiei.
''Ele vor trebui gândite, sper ca miercuri, într-o discutie cu guvernul, să văd cum arată tot programul, pentru că nu ne putem limita strict la aceste masuri, ele sunt insuficiente. După ce voi discuta miercuri cu guvernul, voi sta şi la dispoziţia reprezentanţilor pensionarilor, a sindicatelor pentru a le putea da explicaţii în cunoştinţă de cauză'', a mai declarat Traian Băsescu.
Referitor la amplele mişcări de protest din ultimele zile, şeful statului a declarat că este dreptul democratic al persoanelor nemulţumite să iasă în stradă dar a aratat ca în spatele unor mişcări sindicale sau a organizaţiilor de pensionari există anumite grupuri de interese, pe care le-a avertizat "să nu incite la violenţă".