România "nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de refugiaţi"
Gabriel Oprea spune că România va participa la mecanismul de relocare prin preluarea a 1700 de solicitanţi de azil, aflaţi în Italia şi Grecia, şi a încă 80 din afara UE.
Articol de Radiojurnal, 14 Septembrie 2015, 22:36
România nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de refugiaţi de către Comisia Europeană, a declarat vicepremierul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, care a participat astăzi la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de interne din ţările membre ale Uniunii Europene.
El a precizat că ţara noastră va participa la mecanismul de relocare prin preluarea a peste 1700 de solicitanţi de azil, aflaţi în Italia şi Grecia, şi a încă 80 de persoane din afara Uniunii.
Miniştrii de interne şi-au dat acordul final pentru transferul în următorii doi ani a 40.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia spre alte ţări din blocul comunitar, dar nu au fost de acord pentru găsirea unei soluţii legate de cei 120.000 a căror distribuire a fost solicitată de către Comisia Europeană la reuniunea de astăzi.
Ministrul de resort al Luxemburgului declară că relocarea celor 40.000 de persoane va începe în curând.
În intervenţia sa, vicepremierul român Gabriel Oprea, care a participat la reuniunea de la Bruxelles, a spus că potrivit mandatului, ţara noastră va participa la mecanismul de relocare prin preluarea unui număr de 1705 solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, precum şi a încă 80 de persoane din afara UE.
România nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de către Comisia Europeană - a mai anunţat vicepremierul Gabriel Oprea.
Miniştrii de interne şi-au dat acordul însă pentru înfiinţarea centrelor de primire în Grecia şi Italia, pentru a-i înregistra pe refugiaţi şi a-i putea tria care dintre ei au motive reale pentru a solicita azil.
Este aşteptat acum anunţul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a declarat că va convoca un summit pe tema imigraţiei în această lună.