România, locul 50 la calitatea vieţii
Majoritatea ţărilor au făcut progrese din 1970 până astăzi, au naţiuni mai sănătoase, educate şi bogate, dar şi cu o mai mare putere de a-şi numi liderii şi de a-i face responsabili, se arată în studiul ONU.
05 Noiembrie 2010, 19:30
Documentul ONU este o amplă evaluare a calităţii vieţii în ţările lumii în perspectiva unor indici cum sunt: venitul anual pe cap de locuitor, sănătatea, educaţia, egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei, libertate politică, decenţa condiţiilor de muncă, precum şi percpeţia despre bunăstarea individuală şi fericire.
Unul dintre autorii raportului spune că majoritatea ţărilor au făcut progrese din 1970 până astăzi, cu naţiuni mai sănătoase, educate şi bogate, dar şi cu o mai mare putere de a-şi numi liderii şi de a-i face responsabili.
Potrivit Raportului ONU, Norvegia este ţara cu cea mai bună calitate a vieţii.
Speranţa de viaţă în Norvegia este de 81 de ani, iar venitul anual pe cap de locuitor - 58.810 dolari.
Cea mai mare speranţă de viaţă o are populaţia Japoniei, cu 83,6 ani, iar cel mai mare venit anual, cetăţenii din Lichtenstein - 81.000 de dolari.
În topul ţărilor cu cea mai bună calitate a vieţii urmează, în ordine, Australia, Noua Zeelandă, SUA şi Irlanda.
România se află pe locul 50, iar Republica Moldova, pe 99.
Între ţările din regiune, Ungaria ocupă locul 36, Polonia - 41, Croaţia - 51, imediat după România, iar Bulgaria - 58. Rusia se află pe locul 65, iar China pe 89.
Speranţa de viaţă a crescut în ultimii 40 de ani
Speranţa de viaţă a crescut, în ultimele patru decenii, de la 55 la 70, un declin al ei însă se înregistrează în Rusia, Ucraina şi Belarus, ca şi în ţările din Africa subsahariană.
În Zimbabwe speranţa de viaţă este de 47 de ani, iar venitul anual este de 176 de dolari pe cap de locuitor.
Cea mai redusă speranţă de viaţă o înregistrează Afganistanul, cu 44,6 ani.
În vreme ce milioane de oameni suferă de foame, alte milioane mănâncă prea mult - mai arată raportul, care constată că recentele creşteri în rata obezităţii, în special în rândul copiilor, pot reduce speranţa de viaţă cu 5 până la 20 de ani.
De altfel, dat fiind că în Statele Unite obezitatea este o mare problemă, unii specialişti au ajuns la concluzia că speranţa de viaţă în America ar putea scădea după anul 2050.
Cele mai mari salturi în ce priveşte calitatea vieţii le-a înregistrat China, care a urcat în cinci an,i de pe locul 97 pe locul 89, Indonezia şi Coreea de Sud.
De notat este faptul că succesul Chinei se datorează venitului pe cap de locuitor, care este de 21 de ori mai mare decât în urmă cu patru decenii, şi nu performanţelor în domeniile educaţiei şi sănătăţii.
În termenii egalităţii dintre bărbaţi şi femei pe primul loc se află Olanda, pentru ca ultimul loc să îl ocupe Yemenul.