România, "la un punct de cotitură în tranziţia de după 1989"
România trebuie să facă eforturi pentru a elimina influenţa politică în justiţie, pentru mai multă transparenţă în companiile de stat si în finanţarea partidelor, arată un raport.
09 Iulie 2014, 23:21
România a ajuns la un punct de cotitură în tranziţia de după 1989, un moment de potenţial latent care cu ajutorul unor politici energice şi persistente ar putea duce la îmbunătăţiri considerabile privind dezvoltarea economică a ţării şi a nivelului de trai al cetăţenilor români.
Este una din concluziile raportului prezentat miercuri la Washington de un institut internaţional de cercetare în domeniul politicilor publice.
România a făcut progrese în cei aproape 25 de ani de democraţie, conform analizei, dar sunt necesare eforturi mai mari pentru eliminarea influenţei politice în justiţie, pentru mai multă transparenţă în companiile de stat sau în finanţarea partidelor.
Raportul Centrului de Analiză a Politicilor Europene din Washington DC a fost realizat de un grup de experţi din Europa şi SUA.
"Principalele recomandări vizează trei mari zone de interes: una se referă la statul de drept, cea de-a doua se referă la buna guvernanţă în principal n ceea ce priveşte managementul public, cum serveşti cetăţeanul, astfel ca el să primească bunuri şi servicii publice de calitate, iar cea de-a treia zonă de interes a fost zona de leadership public, reformă politică", a spus , Corina Rebegea, coordonatoarea proiectului.
Audio: Interviu cu Corina Rebegea, coordonatoarea proiectului.
Raportul "nu este făcut pentru a critica guvernul"
Printre recomandările legate de statul de drept sunt întărirea instituţiilor de integritate şi stabilirea unui cod de etică în afaceri pentru companiile care lucrează cu statul, în domeniul guvernanţei, impulsionarea parteneriatului public privat şi crearea unei strategii transparente pentru privatizarea companiilor de stat, iar în ceea ce priveşte reforma politică relaxarea regulilor de formare a unui nou partid şi transparenţă în finanţarea politică şi activitatea parlamentară.
Din grupul de lucru a făcut parte şi fostul ambasador în România, Mark Gitenstein.
"Raportul nu este făcut cu intenţia de a critica guvernul. Vrea să fie un apel la acţiune către oamenii obişnuiţi, să facă ceva în ceea ce priveşte viitorul lor", a declarat Mark Gitenstein.
Mark Gitenstein spune că în cele din urmă românii trebuie să îşi asume responsabilitatea privind rezolvarea acestor probleme.